Hoppa till huvudinnehåll

Osant rykte om cykelstöld sprids på Facebook

Facebook och Instagram i en iPhone
Arkivbild. Facebook och Instagram i en iPhone Bild: EPA/ROLF VENNENBREND instagram

Ett rykte med rasistiska undertoner har spritts på Facebook i Jakobstadstrakten. Utländska män påstås ha försökt stjäla en liten flickas cykel. Men polisen har inte hittat några belägg för att händelsen skulle ha inträffat i verkligheten.

- Vi har inte funnit några fakta bakom inlägget, säger kommissarie Jens Emet.

I Facebook-inlägget påstås att två utländska män stoppat en liten flicka på hennes cykel. Den ena mannen sägs ha kastat flickan av cykeln medan den andra tagit cykeln. Enligt inlägget ska allt ha slutat väl och flickan ska ha fått tillbaka sin cykel.

Ingenting tyder på att historien är sann. Polisen har utrett fallet och har inte hittat varken flickan eller några utländska män. Ändå har många personer delat och gillat inlägget.

- Det är tråkigt om det skrivs saker på sociala medier om det inte finns fakta bakom, säger Emet.

Jens Emet Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jens emet

Han påpekar att barn i Jakobstad fortsättningsvis kan känna sig trygga. Enligt Emet fortsätter polisen följa med sociala medier. Polisen brukar snabbt få tips på saker de borde titta närmare på.

Rättelse: Den ursprungliga texten har skrivits om och förkortats. Den innehöll citat från Facebook som kunde misstolkas som redaktionella påståenden. Syftet med artikeln var att granska rykten på Facebook kritiskt.

Läs också