Hoppa till huvudinnehåll

Sockor, mössor och kaffe i tomtens säck

Diakonin inom Vasa svenska församling fick säckvis med julklappar att dela ut.
Diakonin inom Vasa svenska församling fick säckvis med julklappar att dela ut. Diakonin inom Vasa svenska församling fick säckvis med julklappar att dela ut. Bild: Yle/Joni Kyheröinen julklappar

När julen närmar sig ökar givmildheten. Det här märks bland annat på diakonin inom Vasa svenska församling. De har fått säckvis med julklappar att dela ut åt behövande.

Lena Streng, ledande diakoniarbetare i Vasa svenska församling, säger att julen är en speciell tid.

- Den hör till våra mest bråda tider. Det kommer fram mycket nöd och ensamhet. Men också en vilja att hjälpa, säger Streng.

Massor av gåvor

Till julen får diakonin in julklappar, till exempel kläder och leksaker till barnen. I slutet på november ordnade man en insamling i Rewell center som resulterade i säckvis med gåvor.

Lena Streng, ledande diakoniarbetare på Vasa svenska församling.
Lena Streng Lena Streng, ledande diakoniarbetare på Vasa svenska församling. Bild: Yle/Joni Kyheröinen diakonimottagningen i vasa

- Vi bad specifikt om sockor och det har vi också fått. Tack till alla som stickat, säger Streng.

På hennes arbetsbord ligger en hel hög med stickade sockor och mössor.

Viljan att hjälpa ökar

Det märks att folk öppnar sina hjärtan i större utsträckning när julen knackar på.

- Jag tror att det väcker viljan att hjälpa, säger Streng.

I julens matkassar brukar det finnas något extra och i år är det kaffe. Folk frågar ofta efter just kaffe, säger Streng.

Inom Vasa svenska församling är det mer ensamstående än barnfamiljer som behöver hjälp.

- Och där är ensamheten ännu större kring jul, säger Streng.

Diakonin har hjälpverksamhet året runt genom sina luncher som hålls tre gånger i veckan. De ordnas i centrum, på Brändö och i Korsnäståget.

Viljan att hjälpa är stor i Vasatrakten. Utöver församlingarna finns det också till exempel privatpersoner som donerar mat och kläder, Frälsningsarmén och den nystartade föreningen Mathjälp Vasa.

Hjälp via nätet

Det finns många sätt att hjälpa. En som kommit på något lite annorlunda är Heidi Miettinen, bosatt i Danmark, som driver tjänsten "Jouluapua". På nätet finns en karttjänst över hela Finland, där man kan klicka upp familjer eller personer som ber om hjälp inför julen.

De flesta av de som ber om hjälp via Jouluapua gör det för att kunna erbjuda sina barn något till julen. Man hittar också Jouluapua på Facebook.

Miettinen startade julhjälpen förra året och blev varse om att behovet av hjälp är stort. Därför beslöt hon att fortsätta också i år.

Idén fick hon från diskussionsforum på nätet där hon noterade att det finns många familjer som inte har råd med den jul de vill ge sina barn.

Kartan hittar man här

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten