Hoppa till huvudinnehåll

Stormsäsongen är här

Hösten kändes kanske ovanligt lugn eftersom det förekom mycket högtryck i början av hösten. Under högtryck är vindarna svagare. Men nu är det stormar på väg, med riktigt hårda vindar under de kommande dagarna.

- November, december och januari är de stormigaste månaderna statistiskt sett, säger meteorolog Cecilia Karlsson från Meteorologiska institutet.

De senaste åren har präglats att svåra stormar som medfört strömavbrott, trafikproblem och översvämningar. Finland är ändå inte så utsatt för stormar, alltså vindstyrkor på 21 meter i sekunder eller högre, som sina grannländer i väst.

- De lågtryck vi talar om uppstår oftast ovanför Atlanten där kall och varm luft möts. Sedan tar sig lågtrycken över Skandinavien. Friktionen påverkar stormar på land så de hinner ofta avta innan de kommer till Finland. Därför har vi rätt lite stormar.

Den storm som etsat sig fast i Cecilia Karlssons minne allra mest är den förödande stormen Tapani som drabbade Finland julannandag 2011.

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig med Tapani och andra finska stormar under de senaste åren. Eller klicka här för att öppna galleriet i ett nytt fönster.

Blir det då fler stormar i Finland i framtiden?

- Vindarna över Östersjön väntas tillta i styrka endast lite under vintern som en följd av klimatförändringen. Det ser ut som om klimatförändingens inverkan på stormar är liten. Klimatförändiringens inverkan på vindarna är dock mindre känd än dess inverkan på temperatur och nederbörd. Det är till exempel ännu oklart om lågtryckens rutter kommer att ändra som en följd av klimatförändingen, säger Karlsson.

Läs också:
Tio meter höga vågor på Östersjön
Många hushåll utan el i Sydvästra Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap