Hoppa till huvudinnehåll

"Värdiga och inspirerande fredspristagare"

Lotta Storbacka, Fanny Willman, Samuel Holm, Shrusti Gannur, elever VÖS gymnasium
Lotta Storbacka, Fanny Willman, Samuel Holm och Shrusti Gannur i Vasa övningsskolas gymnasium Lotta Storbacka, Fanny Willman, Samuel Holm, Shrusti Gannur, elever VÖS gymnasium Bild: Yle/Peter Fahllund shrusti gannur

- Jag tycker det är häftigt att någon som är nästan lika ung som jag får Nobels fredspris! Samuel Holm går på ettan i Vasa övningsskolas gymnasium och han får entusiastiskt medhåll av studiekompisarna Lotta Storbacka, Fanny Willman och Shrusti Gannur.

Ungdomarna är överens om att Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi är stora förebilder som inspirerar dem att själva försöka göra en insats för samhället.

Enligt Fanny Willman borde vi nog alla kunna göra lite mer, då vi ser hur Malala genomför sin kamp under det förtryck hon blivit utsatt för.

- De är två värdiga vinnare, säger Lotta Storbacka och tillägger att speciellt viktigt är det att man lyfter fram en ung muslimsk kvinna som kämpar för alla barns och kvinnors lika värde och rättigheter.

Den norska Nobelkommittén fäste stor vikt vid att fredspriset delas mellan en muslim och en hindu som gör gemensam sak av att arbeta mot förtryck av barn och unga, samt för rätten till utbildning för alla barn.

- Det är väldigt viktigt att man kan förenas i kampen för mänskliga rättigheter, säger Storbacka.

Enligt henne handlar det inte om religioner utan om allas lika värde och det skall inte någon religion få avgöra. Fanny Willman tycker att det är häftigt att de kan samarbeta och gå ut som sådana starka förebilder.

- Se nu bara på rabaldret om den jämlika äktenskapslagen här hos oss nyligen! Kan de samarbeta religionerna emellan, så nog bara måste vi bli bättre här också, säger Willman.

Yngsta Nobelpristagaren genom tiderna

Malala Yousafzai är med sina 17 år den yngsta Nobelpristagaren genom tiderna.

- Jag tror inte att en fredspristagare kan vara för ung, säger Shrusti Gannur. Malala är aktiv och står för goda gärningar som talar för sig själva.

Storbacka framhåller att man inte skall tänka kunskap och värderingar i något slags ålder, utan det handlar om vad man tycker, står för och vill kämpa för.

Trots allt finns det risker då man stiger fram och tar ställning, vilket skulle bevisas då Malala för två år sedan utsattes för ett allvarligt attentat som hon lyckligtvis överlevde.

- Det har troligen förstärkt hennes vilja påverka, så att inte andra skall behöva gå igenom samma saker, tror Samuel Holm.

Lotta Storbacka menar att det säger mycket om den värld vi lever i.

- Det är lätt att blunda för sådana här hemskheter när vi bor i ett relativt jämställt land. Vi skall inte glömma att det finns många fler som har upplevt samma saker, men som inte har möjlighet att komma till tals på samma sätt som Malala nu kan, säger Storbacka.