Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om akutoperationer i Borgå fattas idag

Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus.
Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Matti Palmu operationsverktyg

Idag torsdag klarnar det om de akuta operationerna vid Borgå sjukhus får fortsätta. Det kan avgöra hela sjukhusets framtid.

Fullmäktige för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt samlas på torsdag för att fatta beslut i frågan.

En text om ändringar hade plötsligt smugit sig in i beredningen. Det gör stämningarna bland de östnyländska ledamöterna osäkra. Det säger Lovisas representant i fullmäktige, Patrik Stenvall (SFP).

- Vi ska träffas före mötet och vårt mål är att få bort texten om att de akuta operationerna dras in. Men vi är så få och har så liten röststyrka att om städerna i huvudstadsregionen tycker annorlunda så har vi ingen chans.

HNS inte förhandlingsvilligt

Den sista chansen är att de östnyländska kommunerna får in en kläm att man borde förhandla med sjukvårdsområdets kommuner innan beslutet kan verkställas. Det står nämligen i hälsovårdslagens paragraf 33, konstaterar Stenvall.

- Det har varit väldigt mjuggt med förhandlingsviljan från HNS sida, man har bara kört sitt eget race ganska långt.

Hjälp västerifrån?

Stenvall räknar med flankstöd från Västnyland, ett område med likadana små kommuner.

- Men jag tyckte mig redan märka att inte ens de östnyländska kommunernas representanter är helt eniga. Jag vet inte hur det går med Borgnäs till exempel, men vi får se idag.

Stenvall hoppas att onsdagens beslut om att förlossningsavdelningen inverkar: det skulle vara dumt att lämna kvar en stor enhet att gå på halv maskin.

- Med kännedom om hur huvudstadsområdet drar åt sitt håll, är jag lite pessimistisk. Jag hoppas att förnuftet ska segra.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland