Hoppa till huvudinnehåll

Karike ny, Astrada och Mondino nygamla i BK-46

Lucas Mondino, Matias Astrada, Tomas Karike
Lucas Mondino, Matias Astrada och Tomas Karike spelar för BK-46 säsongen 2015. Lucas Mondino, Matias Astrada, Tomas Karike Bild: Yle/ Bubi Asplund bk-fotboll

Karisklubben BK-46:s herrlag i fotbollens division 2 presenterade på torsdagen (11.12) tre nya spelare. Målvakten Tomas Karike kommer närmast från Helsingforslaget Klubi 04, medan mittfältarna Matias Astrada och Lucas Mondino återvänder till BK efter en sejour i grannklubben Ekenäs IF.

BK-fotbollens ordförande Tom Pihlström log sitt bredaste leende då han berättade att redan tolv spelarkontrakt är klara för säsongen 2015.

- Så här väl förspänt har vi inte haft det förut i december. Tränaren Kalle Tallqvist fortsätter och grunden i spelartruppen är spikad, sade Pihlström.

Spelarna som nu är klara för BK-46 är målvakten Tomas Karike (säsongen 2014 i Klubi 04), Matias Astrada (EIF), Lucas Mondino (EIF), Oscar Hafström, Joonas Vikholm, Marko Heino, Nicholas Brain, Alysson Soares, Felipe Mello, Casper Källberg, Joakim Pihlström och Christoffer Malmberg.

Dessutom nämnde ordförande Pihlström Durim Berisha, Kenneth Dahlberg, Jonas Madsén och Tobias Fagerström som spelare som i princip är spelklara för BK-46. Han hoppas också att försvarsspelaren Mathias Holmqvist skulle återvända till laget efter ett mellanår.

Ännu några nya till

BK söker ännu några förstärkningar till laget.

- Vi behöver säkert en anfallare och någon mittfältare och kanske någon försvarare, sade Pihlström.

Han berättade också att Casper Källberg, målkung i division 2, södra zonen, säsongen 2014, kommer att provspela för ligalaget MYPA i januari.

- Blir det klubbyte för Källberg, är vi givetvis tvungna att skaffa en ny anfallare.

Målvakten Eraldi Gjondedaj, Daut Kuqi och Anssi Tamminen kommer inte att fortsätta i BK-46. Redan tidigare berättade Ekenäs IFatt laget har värvat målvakten Jonathan Jäntti och allroundspelaren Mergim Bushi från BK-46.

Huruvida Zakaria Kibona fortsätter i BK är ännu öppet. Brasilianske Lucas dos Santos skadades mot slutet av säsongen 2014 och är ett frågetecken vad spel i BK-46 beträffar.

- Han opererades i slutet av oktober och var han spelar nästa säsong är oklart. Han är i spelskick först sent på våren. Klart är att han siktar uppåt i sin karriär, säger Peter Laine, styrelsemedlem i BK-46 fotbollssektion.

I januari kommer BK-46 att spela en try out-match mot Gnistan i Helsingfors.

- Då provspelar 4-6 spelare för oss, sade Pihlström.

Karike vill framåt i karriären

Tomas Karike spelade alltså säsongens 2014 för Klubi 04 i division 2. De två säsongerna före det spelade han för Seinäjokiklubben SJK. Han är HJK-junior men har representerat den klubben i endast en cupmatch på seniornivå. I Lojoklubben LoPa har han spelat säsongen 2010.

Den 1, 93 meter långa 23 år gamla (fyller 24 den 26.12) målvakten har klara mål i sin karriär och valde därför BK-46.

- Jag vill spela fotboll och nu får jag säkert speltid. Jag har varit fotbollsproffs i ett par års tid och det vill jag vara också i fortsättningen. Min målsättning är att någon dag spela i Finlands A-landslag och utomlands som proffs, säger han.

BK-tränaren Kalle Tallqvist är bekant för Karike från tidigare.

- Han är en juste kille och vi spelade en tid tillsammans i LoPa. Det att han tränar BK gjorde det inte svårare för mig att komma hit, skrattar Karike.

Pålkka Sviinen är bekanta

Säsongen 2014 spelade han mot BK-46 i Klubi 04-dressen.

- BK-supportrarna gav ett gott intryck. Det är bra med supportrar, säger Tomas Karike.
För Lucas Mondino och Matias Astrada är BK-supportrarna ”Pålkka Sviinen” givetvis mycket bekanta. BK-supportrarna kallade Mondino i somras för ”Judas” Mondino då BK-46 och EIF möttes. Det tog och tar Mondino med humor.

- Nu är Judas tillbaka. Jag tror nog jag är välkommen tillbaka i klubben, säger Lucas Mondino.

Tidsbrist

Han valde att inte fortsätta i Ekenäs IF på grund av tidsbrist. Mondino har helt enkelt inte tid att satsa så mycket som spel i division 1 kräver.

- Jag meddelade lagledningen i EIF redan före säsongen var slut, att jag inte kommer att sätta mera tid på fotboll än jag gjorde då EIF var i tvåan. När kvalet till division 1 var över tog BK-46 kontakt med mig. EIF:s och mina vägar skiljdes i fullt samförstånd, säger Mondino.

Hans landsman Matias Astrada återvänder till BK-46 av samma orsaker.

- Jag har en liten baby och så har jag mina studier i yrkeshögskolan som tar mycket tid. Jag kan inte lägga all den tid för träning som det skulle kräva att spela i division 1, säger Astrada.
Astrada säger att han ändå vill spela fotboll.

- Division 2 är en lämplig nivå, säger han.

Nytt andra lag

BK-46 kommer också säsongen 2015 att ha ett renodlat akademi- eller talanglag som består av föreningens egna spelare i åldern 15-25 år. Laget kommer att ärva BK-46/2:s plats i division 5. Målsättningen är enligt Pihlström att talanglaget snabbt ska klättra uppåt i seriesystemet.

Vidare har klubben nu en tränarstab på fyra personer som ska sköta talanglaget och även ha koll på föreningens närmare 300 fotbollsjuniorer. Jarno Kritz, Nicklas Laine, Oscar Hafström och Cesar Cruz bildar den staben.

Artikeln är korrigerad gällande Mondinos övergång till BK-46.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland