Hoppa till huvudinnehåll

Kårkulla vidtar åtgärder, men ledningen sitter kvar

Veronica Hertzberg
Kårkulla samkommuns styrelseordförande Veronica Hertzberg. Veronica Hertzberg Bild: privat veronica hertzberg

Mycket på Sagaboendet i Sibbo handlar nu om bemötande och informationsgång, säger styrelseordförande Veronica Hertzberg. Konkreta åtgärder har redan vidtagits.

Kårkullas egen utredning av Sagaboendet har resulterat i en lång lista med åtgärdsförslag, säger Kårkulla samkommuns styrelseordförande Veronica Hertzberg.

- Man har hört anhöriga om vad de tyckt att varit besvärligt eller opassande, och sedan gjort en lista med åtgårdsförslag på olika saker man borde jobba med. Det gällde allt från bemötande till mat och inredning. Men mest bemötande och informationsgång.

Den regionala ledningen för Kårkulla kommer att sitta kvar. Det finns fortfarande förtroende för dem säger Hertzberg. Hon säger också att man jobbar tillsammans med ledningen för att liknande inte ska hända igen och för att förbättra stämningen på Sagaboendet i Sibbo.

dörr
dörr Bild: Yle/Mikael Kokkola sagaboendet

Alla arbetstagare har hörts

Alla arbetstagare har blivit intervjuade av sina chefer, liksom också de i chefsroller. Det har varit mycket diskussioner, säger Hertzberg.

- Man har jobbar målmedvetet, djupt och brett med frågorna.

Den egna utredningen har redan lett till en del konkreta åtgärder. I Sagaboendet talas det nu mycket om bemötande. Man har ändrat på inredningen och funderat på vem som bor i vilka utrymmen.

Dokumentation är dagens ord

- Det är jätteviktigt att man informerar uppåt och neråt om det händer saker, också om klienterna varit stökiga. Allt ska finnas dokumenterat, säger Hertzberg.

Man har inte tidigare dokumenterat om klienterna varit aggressiva, eller när det finns för lite personal. Allt ska nu dokumenteras så att man ska kunna se brister och sedan lättare kunna ändra på sådant som inte fungerar.

Polisen misstänker två personer som tidigare varit anställda på Sagaboendet för misshandel av klienter. De här två personerna arbetar inte längre på Sagaboendet. Hertzberg säger att de inte fick sparken på grund av polisundersökningen, utan slutade tidigare. Närmare information om när personerna lämnat huset har Hertzberg inte.

Läs också:

Kårkullas egen utredning av Sagaboendet klar
Två vårdare vid Sagaboendet misstänks för misshandel
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
Marjamäki: Vi kommer att lyssna på de anhöriga
Invånare vid Sagaboendet utan stöd
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
"Direktören är ansvarig för patientsäkerheten"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Rätt att vänta på utredningarna"
Nu vet vi att våra röster blir hörda

Läs också