Hoppa till huvudinnehåll

Kårkullas egen utredning av Sagaboendet klar

dörr
dörr Bild: Yle/Mikael Kokkola sagaboendet

Den personal som jobbar kvar på Kårkullas enhet Sagaboendet i Sibbo, har inte haft något att göra med de misstankar om misshandel som polisen utreder. Det vill Kårkulla samkommun understryka.

Kårkulla vill också påpeka - på basen av den information som Kårkulla fått av polisen - att ingendera av de två personer som misstänks för misshandel av klienter mera är anställda av Kårkulla samkommun.

Regionförvaltningsverket undersöker

Som Yle Nyheter Östnyland rapporterade för en vecka sedan, pekar polisens förundersökning också på bristande vård och osakligt beteende gentemot personer som bor på Sagaboendet. Fallen av osakligt beteende fyller inte något brottsrekvisit och det finns med andra ord ingen orsak för polisen att fortsätta förundersökningen då det kommer till den biten. Det är Regionförvaltningsverket i Södra Finland som granskar det osakliga beteendet närmare.

För de två personer som inte längre arbetar på Kårkullas Sibboenhet, kommer ärendet att överföras till åklagaren för åtalsprövning.

Polisens förundersökning är ännu inte helt avslutad. Bland annat undersöker polisen ännu misstankarna om ekonomiskt fiffel.

Intern utredning färdig

Styrelsen för Kårkulla samkommun gav samkommunsdirektören i uppgift att göra en intern utredning, vilken har färdigställts och behandlats i styrelsen. Tanken om att samkommunen gör en egen utredning har kritiserats, men samkommunen anser att det är nödvändigt att varje organisation har en egenkontroll.

Kårkulla har i sin interna utredning haft två möten med anhöriga till klienter som bor på Sagaboendet. De anhöriga har fått komma med sin syn på boendeenhetens verksamhet. Alla anhörigas åsikter har samlats in och kommer att behandlas. Personalen har hörts, cheferna har intervjuats och enhetens verksamhet har utvärderats. Kårkulla har också påbörjat en aktiv genomgång av samkommunens alla interna processer.

Polisen inledde självmant en förundersökning den 8 augusti utgående från de händelser i Kårkullas Sibboenhet Sagaboendet som Yle Nyheter Östnyland har rapporterat om.

Läs också:

Kårkulla vidtar åtgärder, men ledningen sitter kvar
Två vårdare vid Sagaboendet misstänks för misshandel
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
Marjamäki: Vi kommer att lyssna på de anhöriga
Invånare vid Sagaboendet utan stöd
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
"Direktören är ansvarig för patientsäkerheten"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Rätt att vänta på utredningarna"
Nu vet vi att våra röster blir hörda

Läs också