Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det jul på postens sorteringscentral

Grovsortering av julkort.
Då de röda kuverten med julkort anländer till sorteringscentralen grovsorteras innehållet. Julkort i kuvert ska i en hög, julkort utan kuvert i en annan. Även julkort som inte får sorteras automatiskt plockas ut. Grovsortering av julkort. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Har du funderat på vad som händer med ditt julkort då du lagt det röda samlingskuvertet i brevlådan? Så här ser det ut när posten i Böle sorterar 40 miljoner julkort.

Henri Salmi har basat för julkortssorteringen i sex år och kan hela processen på sina fem fingrar. I år beräknar han att cirka 40 miljoner julkort kommer att passera genom postens sorteringscentral i Böle, där Salmi jobbar som förman.

- Det blir kanske några miljoner färre i år än i fjol, men på det stora hela så har trenden med att skicka julkort inte försvunnit såsom man tidigare förutspådde.

Detaljsortering.
Handgjorda kort eller kort med specialstämplar som inte får bli suddiga sorteras sedan för hand. Till exempel de julkort som riksdagsledamöterna skickar ut har ofta riksdagens specialstämpel som är ett samlarobjekt. Detaljsortering. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Slängda kuvert.
Varje julkuvert kollas igenom flera gånger innan de slängs, så att man kan vara säker på att inget julkort slängs bort i misstag. De röda julkortskuverten återvinns sedan separat. Pappersinsamlingen vill inte ha dem då den röda färgen färgar av sig på allt annat återvunnet papper. Slängda kuvert. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Rullbanden på posten.
Efter grovsorteringen skeppas julkorten längs husets rullbandssystem till nästa sorteringsstation. På sorteringscentralen i Böle finns över två kilometer rullband. Rullbanden på posten. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Spiralen.
Spiralkonstruktioner förbinder rullbanden mellan våningarna. Spiralen. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Sortering.
En trappa upp från grovsorteringen sker postnummersorteringen för hand för de kort som inte kan sorteras automatiskt. Inför julkortsruschen plockar posten in 60-80 tillfälliga sorterare. Sortering. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Slutdestination.
Julkorten sorteras för hand in i lådor som sedan skeppas ut till postkontor runt om i landet. De orangea lådorna innehåller julkort till Esbo. De kort som ska till postkontor längre upp i landet skeppas ut i de blå lådorna. Slutdestination. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Henri Salmi på postens sorteringscentral i Böle.
Henri Salmi har jobbat på posten i 14 år och har haft hand om julkortssorteringen i sex år. Henri Salmi på postens sorteringscentral i Böle. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Läs också