Hoppa till huvudinnehåll

Rosatom bygger 12 reaktorer i Indien

Rysslands president Vladimir Putin och Indiens premiärminister Narendra Modi
Rysslands president Vladimir Putin och Indiens premiärminister Narenda Modi Rysslands president Vladimir Putin och Indiens premiärminister Narendra Modi Bild: AFP / Lehtikuva narendra modi

Ryska kärnkraftsjätten Rosatom ska leverera tolv kärnreaktorer tilll Indien. Det framkom under president Vladimir Putins pågående besök i New Delhi. Också ledaren för Krim fick följa med Putin till Indien.

Rysslands president Vladimir Putin och Indiens premiärminister Narenda Modi underteckar en lång rad samarbetsavtal under torsdagens ryska besök i New Delhi.

Den största affären gäller de tolv kärnreaktorer som det statliga ryska kärnenergibolaget Rosatom ska bygga i Indien under de närmaste 20 åren. Sex av dem ska byggas vid kärnkraftverket Kudankulam i delstaten Tamil Nadu. Kärnkraftverket har byggts i samarbete med Rosatom och där är redan en stor reaktor i drift.

Under Putins Indienbesök underteckas också avtal om oljeutvinning, diamanthandel, militärflyg och en del infrastrukturprojekt.

Indien stöder inte västs handelssanktioner mot Ryssland. Ändå verkar det ha kommit som en överraskning för en del av de indiska värdarna att Krims regionale premiärminister Sergej Aksionov också var med på Putins plan till Indien.

Den indiska affärsmannen Gul Kripalani uppgav för nyhetsbyrån Reuters att Aksionov är i Indien på ett inofficiellt besök.

- Aksionov råkade vara ombord på samma plan som Putin, sade Kripalani.

Läs också