Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare RG-anställda riskerar fängelse för smuggling

Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist rg 1

Tidigare anställda vid rederiet RG Line riskerar få över ett år långa fängelsestraff för smuggling av alkohol och tobak.

Rättegången mot två tidigare anställda och ytterligare en person hölls på torsdag. De har eftersträvat ekonomisk vinning om totalt 338 000 euro när de har sålt alkohol och tobak till besättningen.

Brottet har varit välplanerat och bedöms därmed som grovt. De åtalade misstänks förutom för grovt skattebedrägeri även för bokföringsbrott, medhjälp till bokföringsbrott och smuggling.

Det handlar om nästan 35 000 liter öl, 20 000 liter övriga alkoholdrycker, drygt 1,5 miljoner cigaretter, nästan 30 kg piptobak och drygt 346 000 cigarettpapper som skulle ha förts i land mellan åren 2005 och 2008.

Via den så kallade "slabben" får personalen ombord köpa en viss mängd alkohol och tobak skattefritt och förtära den ombord. Alkoholen och tobaksprodukterna som smugglades ska ha tagits in via slabben.

Förtärts ombord eller i land

Men det råder olika meningar om huruvida produkterna förtärts ombord eller transporterats i land. Försvaret hävdar att allt har gått rätt till. Enligt åklagaren har produkterna förts i land och de åtalade ska ha känt till detta.

- Personerna har handlat i god tro. De har inte haft något som helst eget intresse i det här. De har köpt proviantering för personalen helt enligt reglerna, säger vicehäradshövding Olav Hermanson som företräder de tre åtalade.

- De åtalade kan inte veta om någon i besättningen burit i land produkterna, säger han.

Häradsåklagare Lilja Limingoja säger å sin sida att tillvägagångssättet inte var i enlighet med reglerna.

- De misstänkta organiserade provianteringen till besättningen. Produkterna fördes i land. De visste om det och ska stå ansvariga för det.

Förstörda verifikat

Den andra tvistefrågan gäller bokföringen. Totalt har alkohol och tobak för drygt 226 000 euro skaffats accisfritt för RG 1 under de fyra åren och enligt åtalet hållits utanför bolagets bokföring. Verifikaten ska också ha förstörts.

Försvaret bestrider alla åtalspunkter och skadeståndsyrkanden. Domen faller den 12 januari.

Artikeln uppdaterades 11.12 kl 16.47 med kommentarer från åklagare och försvar.

Läs också:
Misstänkt smuggling på RG Line

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten