Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals nya invånare i Sibbesborg

Karta över Sibbo
Karta över Sibbo Bild: Yle Sibbo,kartor,eriksnäs

Södra Sibbo ska få tiotusentals nya invånare på tjugo år. Planeringen av Sibbesborg i Sibbo har tagit ett steg vidare.

Kommunen planerar något som liknar en ny liten stad i Sibbesborg. Området kan få 30 000 nya invånare och 5 000 arbetsplatser. Eriksnäs som hör till Sibbesborg får 10 000 invånare och ungefär 1 000 nya arbetsplatser.

Kommunstyrelsen godkände delgeneralplaneutkastet för Sibbesborg och också planeförslaget för Eriksnäs.

Alla slags hus på kommande

Generalplanechef Kaisa Yli-Jama säger att Eriksnäs blir ett havsnära bostadsområde med rekreationsområde. Kulturhistoriskt värdefulla Eriksnäs gård bevaras.

Eriksnäsområdet ska ha alla typer av hus, säger hon - allt från småhus till höghus. Strandområdet blir öppet för allmänheten.

Kommunen planerar ett friluftsstråk längs stranden, fyra simstränder och en simstrand för hästar.

Invånare i Eriksnäs inte nöjda

Invånare i Eriksnäs är missnöjda med att invånarmängden planeras öka så dramatiskt. Det är i dag ett småhusområde, men kommunen planerar höghus på upp till åtta våningar.

Invånarföreningen har redan tidigare påpekat att vägen till Eriksnäs saknar både belysning och lättrafikled. Det här är det första som borde åtgärdas, säger en invånare.

Generalplanechef Kaisa Yli-Jama säger att vägen ska förbättras redan i första skedet av utbyggnaden av Eriksnäs. Detaljplanen är klar men ännu inte godkänd.

Planeförslaget för Eriksnäs och delgeneralplaneutkastet för Sibbesborg läggs till påseende i januari. Invånare och andra intressenter har ungefär en månad tid att komma med anmärkningar.

Eriksnäs invånarförening planerar anmärkningar mot planeförslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland