Hoppa till huvudinnehåll

”En dag full av glädje, värme och ljus”

Ingrid Holm med två tärnor under luciagenrepet i Åbo domkyrka, 10.12.2014
Åbos lucia Ingrid Holm med två av sina tärnor under genrepet i Åbo domkyrka. Ingrid Holm med två tärnor under luciagenrepet i Åbo domkyrka, 10.12.2014 Bild: Yle/Janne Isaksson åbolucia 2014

Ingrid Holm vill vara en glad och strålande lucia som sprider glädje omkring sig. På lördag kröns Åbolucian som beskriver uppdraget som en dröm som kommit i uppfyllelse.

När Yle Åboland besöker Åbo domkyrka pågår generalrepetitionen inför den stora dagen. Ingrid Holm och hennes tärnor får instruktioner om hur allting kommer att gå till och övar på sångerna de ska framföra.

På lördag kväll kröns Ingrid Holm till Åbos lucia framför närmare tusen ögonpar. Åtminstone tillsvidare verkar den 16-åriga Kimitoöflickan ändå inte särskilt nervös.

– Inte är jag ännu men säkert hinner jag bli lite på lördag morgon, ler Ingrid. Mest nervös är jag nog för domkyrkan när jag fick höra att hit ryms 900 personer. Det är ganska många människor det!

– Men sedan när man ser alla människor och tar ögonkontakt med dem känns det säkert ganska fint att stå där uppe. Det är en väldigt mäktig kyrka, så det blir säkert jättefint.

Ingrid Holm med sina tärnor och musikläraren Inka-Maria Pulkkinen, Åbo domkyrka, 10.12.2014
Luciaföljet får sångråd av Inka-Maria Pulkkinen under genrepet. Ingrid Holm med sina tärnor och musikläraren Inka-Maria Pulkkinen, Åbo domkyrka, 10.12.2014 Bild: Yle/Janne Isaksson åbolucia 2014

På lördag morgon åker följet på luciakaffe och på kvällen är det sedan dags för kröning i domkyrkan. Holm ser med spänning fram emot att stiga in i en fullsatt domkyrka i luciaskrud.

– Det kommer att vara ett jättefint ögonblick. Säkert någonting jag kommer att komma ihåg resten av mitt liv. Jag tror överlag det blir en dag jag minns länge. En dag full med glädje, värme och ljus. Jag hoppas att människorna kommer att se mig som en glad och strålande lucia.

En dröm som går i uppfyllelse

Ingrid Holm berättar att träningarna inför luciadagen gått riktigt bra och hon har stortrivts tillsammans med sina tärnor Emma Kotka, Vanja-Sofi Lehvonen, Linda Miettinen och Maria Piippo.

– Jag kände ingen av dem från förut men det är en helt otroligt trevlig grupp och jag har blivit jättebra vän med alla. Vi har skrattat mycket men ändå lyckats lära oss luciasången. Jag trivs nog jättebra, säger Ingrid.

Förra året var Holm lucia i Dragsfjärd – en erfarenhet som gav henne en hel del.

Ingrid Holm, Åbolucia 2014, sjunger under genrepet i Åbo domkyrka 10.12.2014.
Ingrid Holm är en van sångare och räds inte uppgiften. Ingrid Holm, Åbolucia 2014, sjunger under genrepet i Åbo domkyrka 10.12.2014. Bild: Yle/Janne Isaksson åbolucia 2014

– Det har varit en dröm ända sedan jag var riktigt liten och jag har alltid sett upp till lucia som en fin person. Att få vara Dragsfjärds lucia var en oförglömlig upplevelse, så jag tänkte att om jag får chansen att delta igen gör jag det jättegärna.

Det utlovas riktigt busväder med hårda vindar till lördagen, men det är inget som skrämmer Ingrid. Allt gick inte helt enligt förhandsritningarna ifjol heller.

– Det var strömavbrott hälften av dagen och då vi vaknade upp var allt kolsvart. Vi for sedan till ett åldringshem tidigt på morgonen och då kan man verkligen säga att vi spred glädje och ljus och värme – för det var precis vad vi gjorde!

– Så jag tror det kanske inte spelar så stor roll hurudant vädret är, menar Holm. Lucias uppgift är ändå så stor och fin att jag tror det kommer att gå riktigt bra i vilket fall som helst.

Luciakröningen sker i Åbo domkyrka på lördag klockan 16.30. Efter andakten startar luciakortegen mot centrum.

Läs mera om Ingrid Holm:
Ge inte upp!
16-åring toppar Vegatoppen

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland