Hoppa till huvudinnehåll

Påven: Djur kan också komma till himlen

Påven förrättar Urbi et Orbi på juldagen 2013
Påven förrättar Urbi et Orbi på juldagen 2013 Bild: EPA / Ettore Ferrari franciskus

Den romersk-katolska kyrkan har traditionellt ansett att djur inte kommer till himlen eftersom de saknar själ. Nu öppnar påven Franciskus ändå portarna för våra fyrbenta vänner.

Tidningen New York Times skriver att påven Franciskus träffade en pojke som nyligen hade förlorat sin hund under ett framträdande på Petersplatsen. I ett försök att trösta den ledsna pojken försäkrade påven att himlen är öppen för alla.

- En dag kommer vi att se våra djur igen. Paradiset är öppet för alla Guds skapelser, sa påven till den ledsna pojken enligt italienska medier.

Djurrättsaktivister välkomnade uttalandet och tolkade det som ett klart avståndstagande från den katolska uppfattningen att djur inte kan komma till himlen eftersom de saknar själ.

Rättelse: New York Times, som är huvudsaklig källa till denna artikel, publicerade några dagar senare en korrigering till artikeln, där man konstaterar att påvens uttalande hade misstolkats. Se en mera detaljerad rättelse i slutet av den ifrågavarande artikeln.
.
Enligt Charles Camosy, som är professor i kristen etik vid Fordham University, är det svårt att veta exakt vad påven menade.

- Han använde ett pastoralt språk som inte ska benas ut av akademiker, sa professor Camosy till New York Times.

Professorn höll ändå med om att uttalandet definitivt har satt fart på debatten om djur har själ, om de kan lida och om de följaktligen kan komma till himlen. Många teologer har däremot betonat att påven endast uttalande sig förbigående och att det inte var frågan om ett dogmatiskt uttalande.

Sedan han blev påve har Franciskus redan vid flera tillfällen upprört de konservativa inom kyrkan. Han har bland annat sträckt ut en hand till homosexuella, ogifta par, ensamstående mammor och människor som förespråkar Big Bang-teorin.

Läs också