Hoppa till huvudinnehåll

Representanthuset godkände USA-budgeten

John Boehner, USA:s representanthus talman.
John Boehner, representanthusets talman. John Boehner, USA:s representanthus talman. Bild: EPA / Shawn Thew amerikanska representanthusets talman

Barack Obama och det amerikanska representanthusets republikaner stod för ett unikt samarbete då budgeten på 1,1 biljoner dollar godkändes med knapp marginal. Resultatet var en stor besvikelse för merparten av representanthusets demokrater.

Omröstningen ägde rum endast tre timmar innan tidsfristen skulle ha löpt ut. Budgetförslaget godkändes med rösterna 219-206 och resultatet innebär att merparten av den amerikanska federala förvaltningen finansieras fram till september 2015. Såvida senaten också godkänner budgeten.

- Tack och god jul, sade republikanen John Boehner, representanthusets talman, efter att resultatet kungjorts.

Boehner hade samarbetat med president Barack Obama för att se till att budgetförslaget skulle få tillräckligt stort stöd i representanthuset.

Merparten av demokraterna röstade emellertid emot förslaget och budgetdebatten visade att det finns en tydlig spricka inom partiet. Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, har varit en av Obamas främsta vapendragare men hon vägrade att följa presidentens råd att godkänna budgeten.

- Här sitter vi nu i representanthuset och blir utpressade att godkänna det här förslaget, sade Pelosi.

Demokraterna med Pelosi och Elizabeth Warren i spetsen var upprörda över att budgetförslaget innebar att regleringen av finansmarknaderna luckras upp.

- Vi stiftade lagar efter finanskraschen för att reducera risken att vårdslösa risker av Wall Street skulle hota arbetsplatser och gemene mans levebröd, sade Elizabeth Warren som profilerat sig som en stor kritiker av den amerikanska banksektorn.

Också en dryg fjärdedel av republikanerna röstade nej. Tea Party-falangen hade hoppats att budgeten skulle sätta stopp för president Obamas nya immigrationslagar.

Budgeten måste ännu godkännas av senaten innan president Obama ger den laga kraft. Debatten förväntas gå het i senaten som har två dagar på sig att godkänna förslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes