Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Bergholm: Ge lucia ett etiskt mandat!

Sebastian Bergholm
Sebastian Bergholm Bild: Yle sebastian bergholm

Ordet lucia har sin grund i begreppet ljus. Ljus är såväl något fysiskt och symboliskt. Musikern Tomas Andersson Wij sjunger ”slå på mörkret runtom dig, slå det tills det blöder ljus”. Vi är på många sätt vana att förknippa godhet och ondska i termer av ljus och mörker, skriver kulturredaktören Sebastian Bergholm.

Nu diskuteras lucia normkritiskt, ur flickperspektiv och det finns viktiga poänger med bägge. Det slår mig ändå att oberoende av hur lucia ser ut så är hennes ljusspridande ordnat på förhand. Då jag var soldat så dök hon upp i Dragsvik. Det var trevligt. Hon sjöng och vi behövde inte vara i skogen. Jag tänker mig att det här är ett mönster som upprepar sig, att lucia rör sig i samma slag av spår, år efter år.

Men om man tar den etiska biten hos lucia på allvar och försöker röra sig längs med linjen ljus som betyder etik så finns det en hel del jobb att göra med luciarollen ur ett handlingsperspektiv.

Nu lär luciajuryn välja den kandidat som i sin ansökan uttrycker medmänsklighet och motsvarande (och människor röstar säkert ofta på basis av utseende). Men om denna person bara på pappret är godast, men i praktiken kommer att handla lika gott (förutbestämt) oberoende av vem som blivit vald – så säger det sig självt att det är dags för reformer.

Jag föreslår att man gör om luciarollen så att de gamla strukturerna om vem lucia skall besöka och var hon skall uppträda inte längre är självklara, men nog möjliga.

I stället kunde lucia vara ett etiskt mandat, att den valda personen själv får bestämma hur luciaåret levs ut. Om hon/hen vill satsa på att arbeta för handikappade så blir det så. Nästa år vill lucia kanske bekämpa fattigdom eller jobba för tiggarnas situation. Bort alltså med determinismen och in med friheten och den etiska handlingen.

Dessa reformer torde innebära att lucias roll inte längre är symbolisk utan i stället aktiv.

Läs också:

Läs också