Hoppa till huvudinnehåll

I dag kröns Finlands lucia 2014

Vanessa Eriksson med luciakrona
Vanessa Eriksson med luciakrona Bild: Folkhälsan/Hannes Victorzon vanessa eriksson

I dag kröns Finlands lucia 2014 Vanessa Eriksson på traditionellt vis i Helsingfors domkyrka. Luciakröningen sänds direkt på Yle Arenan.

- Jag har inte blivit jättenervös ännu men det är klart det är lite pirrigt och spännande, säger Vanessa Eriksson. Se intervjun där Vanessa Eriksson berättar om stämningarna inför kvällen i klippet bredvid!

Vanessa Eriksson med luciakrona
Finlands lucia 2014 Vanessa Eriksson. Vanessa Eriksson med luciakrona Bild: Folkhälsan/Hannes Victorzon vanessa eriksson

På luciadagsmorgonen kl. 10 besöker lucia och hennes följe Mercatorgången i köpcentret Forum i Helsingfors. Där bjuds det på glögg, pepparkakor och sång. Därefter kl. 11.30 uppträder lucia på Seniorhuset i Helsingfors.

Kröningsceremonin börjar kl. 17 i Helsingfors domkyrka. Med anledning av att årets luciainsamling går till att hjälpa utsatta barnfamiljer kröns lucia i år av barnombudsman Tuomas Kurttila. Programmet i kyrkan kommer att vara musikbetonat, på läktaren sjunger kören Muntra musikanter och dessutom uppträder den finlandssvenska dansbandsmusikern Susan Sonntag och svenska sångaren Peter Lundblad.

Efter kröningen går lucia till sin kortege som startar kl. 18 vid Senatstorget utanför domkyrkan och åker genom staden.

Se ceremonin på Yle Arenan och i Yle Fem

Hela kröningsceremonin kan också ses efteråt på Yle Arenan och på Svenska.yle.fi. De bästa bitarna från ceremonin sänds i Yle Fem kl. 22.00 på lördag kväll. Lucias julsånger kan också ses på julafton kl. 21.45 på Yle Fem i programmet "De vackraste julsångerna".

Finlands lucia 2014 Vanessa Eriksson är hemma från Jomala på Åland. Hon är utbildad merkonom med intresse för sjukvård och musik. På kröningen kommer hon att bära den traditionella, skräddarsydda luciadräkten och i sin kortege en fårskinnspäls formgiven av elever vid en yrkeshögskola i Jakobstad.

Luciasmycket har i år formgetts av smyckesdesignern Heli Kauhanen och består av flera olika delar som symboliserar lucia. Sex silverplattor omger en bergskristall, som står för det ljus som lucia bär med sig.

Läs också:
Vanessa Eriksson är Finlands lucia
Här är pälsen som Finlands lucia ska bära
Luciapengar hjälper familjer att orka
Finlands lucia 1952: Lucia ska vara allvar
Lucia i Arkivet

Läs också

Nyligen publicerat - Lucia