Hoppa till huvudinnehåll

"Lucia bär på sången"

lucia 2014
lucia 2014 vanessa eriksson

Domkyrkan i Helsingfors var fylld till brädden när Vanessa Eriksson kröntes till Finlands lucia 2014.

- Lucia bär på sången. Välkommen att njuta av sången! hälsade kyrkoherde Johan Westerlund i sitt inledande tal.

lucia 2014
Systrarna Suvi och Meri hade klätt sig som lucia. lucia 2014 lucia 2014

Luciakröningen samlade hundratals människor i och utanför Helsingfors domkyrka. Systrarna Meri och Suvi från Tyskland hade kommit iförda luciaklänningar och -kronor, och skulle nu se sin första lucia. De har hört om lucia förr av sin bekanta Moa Nyström, som kandiderade i år och deltar som tärna.

- I Tyskland har man inte lucia, konstaterade Meri, som satt i kyrkan i sällskap av sin pappa Daniel Lang och Bo-Erik Nyström. Vi vet om lucia att hon har ljus på huvudet. Och jag kan melodin till luciasången!

"Lucia tar ut sången i en mörk värld"

Bland publiken satt naturligtvis flera av Vanessa Erikssons släktingar. Morfar Alf-Erik Eriksson var spänt förväntansfull och berättade att Vanessa Eriksson förde en duktig kampanj på Åland. Och aktiv i kampanjen har också morfar själv varit, inflikade Carina Eriksson.

- Det var stort när vi märkte att Vanessa blev lucia, säger Alf-Erik Eriksson. Det är ju ovanligt att man kommer från öriket och blir Finlands lucia. När Vanessa får sin krona nu blir häftigt.

Efter de första musiknumren på oboe, orgel och av Muntra musikanterna talade kyrkoherde Johan Westerlund om betydelsen av sång och gemenskap.

- I dag är det luciadag. Sången är en av de viktiga bitarna. Lucia med sitt följe hämtar sången ut i en värld som på många olika sätt är mörk, sade Westerlund i sitt tal.

- Den som sett ögonen tåras hos en ensam människa i en sjuksäng när luciaföljet kommer med sin sång vet vad jag talar om.

Efter det stämde Muntra musikanter upp i Sankta lucia och Vanessa Eriksson skred in med sina tärnor. Stilla gick följet fram i kyrkan och en leende Vanessa Eriksson ställde sig fram för att krönas.

Vart tionde barn lever i en fattig familj

I sitt kröningstal till lucia påminde barnombudsman Tuomas Kurttila om den ojämlikhet som många barn och familjer i vårt samhälle utsätts för. Luciainsamlingens medel går i år till barnfamiljer som har det svårt. Vart tionde barn lever i en fattig familj, sade Kurttila.

- Lucia påminner oss om det gemensamma och goda. Lucia påminner oss att ta hand om varandra. Barnens rättigheter är skyldigheter för oss vuxna, sade Tuomas Kurttila. Han frågade lucia och publiken om Finland är ett samhälle för ett fåtal, eller en nation för alla.

För musiknumren stod utöver Vanessa Eriksson, luciakören och Muntra musikanter också finlandssvenska artisten Susann Sonntag och svenska Peter Lundblad. De uppträdde med sångerna Den längsta natten, specialskriven för luciakröningen, och Tid för jul. Körledare för luciakören är också i år Jannike Sandström.

- Hon är helt ljuvlig, säger Jannike Sandström om Vanessa Eriksson. Hon är en kämpe, hon orkar och är positiv, och rolig framför allt. Det är Sandströms åttonde gång med luciakören, och hon hänger med fortfarande för att hon trivs så bra.

- Nu har vi uppträtt hela dagen och jag hoppas flickorna ännu orkar njuta. Vi har övat främst inför kröningen och jag hoppas flickorna tar vara på stunden och visar det vi jobbat så hårt för.

Och njuta såg flickorna ut att göra. När luciakören avslutade med Sankta lucia och skred ut var stämningen i kyrkan fridfull.

Ett åttiotal besök för lucia

Luciadagen började med att lucia och hennes följe uppträdde i Mercatorgången i köpcentret Forum i centrum av Helsingfors. Där lyste Vanessa Eriksson och hennes femton tärnor upp den dunkla gränden och bjöd på traditionella julsånger. Därefter besökte lucia äldre och barnfamiljer som samlats på Folkhälsans Seniorhus i Helsingfors och Esbo.

Finlands lucia 2014 Vanessa Eriksson är hemma från Jomala på Åland. På luciadagen bar Vanessa en skräddarsydd klänning och en fårpäls formgiven av vestonomstuderande vid Yrkeshögskolan Centria i Jakobstad. Pälsen är enligt traditionen lång och vit, men är i år till modellen också enkel och sportig.

Luciasmycket har i år formgetts av smyckesdesignern Heli Kauhanen och består av flera olika delar som symboliserar lucia. Sex silverplattor omger en bergskristall, som står för det ljus som lucia bär med sig.

Lucia Vanessa Eriksson kommer bland annat att närvara på luciamarknaden på Centralgatan i Helsingfors och på julstigen på Fölisön på söndag, och vid Raseborgs ruiner då julfriden utlyses den 21.12. Sammanlagt har hon ett åttiotal besök inbokade.

Läs också:
Vanessa Eriksson är Finlands lucia 2014
Här är pälsen som Finlands lucia ska bära
Luciapengar hjälper familjer att orka
Finlands lucia 1952: Lucia ska vara allvar
Lucia i Arkivet

Läs också

Nyligen publicerat - Lucia