Hoppa till huvudinnehåll

Pinsamt för Nationella fronten

Nationella frontens ledare Marine Le Pen.
Nationella frontens ledare Marine Le Pen. Nationella frontens ledare Marine Le Pen. Bild: EPA / PATRICK SEEGER le pen

Två oväntade avslöjanden härjar det franska högerextremistiska partiet Nationella fronten sedan ett par dagar tillbaka. Många tror att det kan skada partiet.

I fredags rapporterade veckotidningen Closer att Nationella frontens toppolitiker Florian Philippot är homosexuell.

Det var samma tidning som tidigare i år avslöjade att president François Hollande hade en älskarinna vid sidan av sitt förhållande med Valérie Trierweiler.

Nyheten om den homosexuelle partitoppen har orsakat så stora rubriker i Frankrike att chefredaktören för Closer, Laurence Pieau tvingats förklara sig.

- Vi behandlar alla kända politikers privatliv lika, från vänster till höger och nu även gällande Nationella fronten, säger hon.

- Ingen kan hindra oss från att avslöja uppgifter, säger Laurence Pieau till radiostationen France Info.

Politikern uthängd

I tidningens senaste nummer hänger man ut den i Frankrike kände politikern Florian Philippot. Han har alltså inte själv gett sitt medgivande till att tidningen får avslöja att han är gay.

Uppgifterna ska tidningen ha fått från säkra källor och politikern har fotograferats med sin pojkvän av en paparazzofotograf.

Florian Philippot är partiledaren Marine Le Pens närmaste man och därmed nummer två i partiet.

De franska läsarna i allmänhet chockas knappast av nyheten att Florian Philippot är homosexuell, men det många undrar är till vilken grad partiets väljare kan komma att skakas av uppgiften.

Kanske kan detta till och med skapa splittring inom partiet?

Nationella fronten är inte bara främlingsfientligt utan har även tagit ställning mot samkönade äktenskap och många av partiets medlemmar anklagas öppet för homofobi, påminner man om i franska medier.

Ryssland ger banklån

På kort tid har Nationella fronten även skakats av ett annat avslöjande. Partiet har länge haft ekonomiska problem som hotat dess framtid.

Franska banker har vägrat låna partiet pengar. Men häromdagen framkom uppgifter från den grävande sajten Mediapart att Nationella fronten fått ett banklån från Ryssland på över elva miljoner euro.

I tider då president Vladimir Putin är hårt kritiserad för konflikten med Ukraina, kom avslöjandet olämpligt för Marine Le Pen.

Nyheten har även orsakat oro i Frankrike där man undrar vilken avsikt Ryssland egentligen kan ha med stöd till ett högerextremistiskt parti.

- Det finns dock inte något samband mellan den ryska banken och Putin, hävdar Marine Le Pen själv.

Stor ilska

Ilskan inom partiet är dock mycket stor mot journalistkåren, som avslöjat de känsliga uppgifterna.

- Att offentligt outa en politikers privatliv utan hans eget medgivande är en farlig utveckling, säger Nationella frontens Louis Aliot upprört till Radio France.

Han avslöjar dock inte om kollegan Florian Philippot kan komma att mista sin plats som nummer två i partiet efter gayuppgifterna.

Av Johan Tollgerdt

Läs också