Hoppa till huvudinnehåll

Australierna upprörda och oförberedda på dramat

Två kvinnor håller en svart flagga med arabisk text mot fönstret på det kafé där ett antal människor hålls som gisslan. 15.12.2014
Två kvinnor håller en svart flagga med arabisk text mot fönstret på det kafé där ett antal människor hålls som gisslan. 15.12.2014 Bild: Lehtikuva/AFP lindt café

Jemima Backman studerar journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan men bor just nu utanför Sydney i Australien. Hon var själv på väg in till Sydney i dag men fick ett textmeddelande om gisslandramat, och valde att stanna hemma och sätta på TV:n i stället.

- Folk är ganska upprörda här, säger hon. Det är vanligen så lugnt i Australien, och här tänker man att de problem som vi har här i världen inte gäller Australien för det är så långt borta från allting. Det här är sådant som man hör om från Mellanöstern och andra oroliga länder, men Australien har inte haft terrordåd, skottdraman eller andra större våldskriser så folk är upprörda över och oförberedda på att det här kan hända också i Australien

- Många TV-kanaler ägnar sig nu helt och hållet åt cafédramat, visar bilder på de cafégäster som har flytt och intervjuar poliser. Premiärministern Tony Abbott har också uttalat sig, säger Backman.

Hon tänker sig att gisslandramat kan fungera som en väckarklocka för australierna.

- De kanske inser att man måste vakna upp till det som händer i till exempel Mellanöstern, vi kan inte bara vända oss bort från det som sker och stänga tv:n och tro att det därmed försvinner, säger Jemima Backman.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes