Hoppa till huvudinnehåll

Himlaliv: Rent suveränt!

Det är fest på Backebo. Solveig Lillsunde firar att Himlaliv-filmen om henne nu äntligen har blivit färdig, och bjuder släkt och vänner på prinsesstårta och kaffe.

Efter bjudningen visas filmen, och vännen Heidi Klemets får tårar i ögonen då hon tittar på den.

- För att Soli är min bästa vän, förklarar hon.

De bor båda på Backebo, Kårkullas boende i Jakobstad. Solveig på gruppsidan och Heidi i en egen lägenhet. Ibland traskar de över till varandra för att hälsa på och prata lite eller dansa.

- Vi tycker om att dansa, säger Solveig Lillsunde. Man blir så pigg.

Varje onsdag har de också tjejträff med en tredje vän. Då brukar de bläddra i tidningar och leta reda på dödsannonser.

- Vi tittar om det är någon som vi känner som har dött, säger Heidi Klemets. Och så läser vi dikterna, för att de är sorgliga och romantiska.

Kärlek är bättre

Solveig tycker ändå att kärlek är ett bättre tema, så det brukar de prata mera om. Hon är gift och kär i sin man Håkan Lillsunde, som hon länge bodde tillsammans med, men som nu har flyttat till ett eget boende i Nykarleby. Dit brukar hon åka och hälsa på varannan torsdag. När hon är hemma har hon fullt upp. Hon handarbetar, streckar under det viktiga med en linjal och ritar tabeller.

- Jag brukar kryssa i vem som läser upp nyheterna, säger hon.

Beundrar präster

I en av hennes skrivbordslådor finns också en samling bilder, på präster. Den har vuxit fram för att hon beundrar präster och deras arbete. Hon brukar själv hjälpa till i församlingen på alla möjliga olika sätt. Förstöra papper i pappersförstöraren, dela ut psalmböcker och ta upp kollekten. Men det är mera som en hobby, för på dagarna arbetar hon på en arbetscentral där hon sorterar dragkedjor, tre och tre.

- Det är mitt favoritarbete.

Himlaliv: Rent Suveränt! om Solveig Lillsunde sänds i Yle Fem den 15.12 kl 18.30.

Tro

Nyligen publicerat - Tro