Hoppa till huvudinnehåll

MOT: S-gruppen struntar i superbakterien MRSA

Dansk julskinka
Dansk julskinka Bild: Yle julskinka

En Prismabutik i Esbo säljer dansk julskinka som innehåller bakterien MRSA, som är resistent mot antibiotika. Saken kom fram då Yles granskande program MOT och Spotlight lät testa 25 förpackningar med svinkött från olika matbutiker i huvudstadsregionen.

Proverna analyserades vid Livsmedelssäkerhetsverket Eviras laboratorium. Av de 25 köttförpackningarna visade sig två innehålla MRSA. Förutom i den frysta danska julskinkan påträffades MRSA-bakterien också i holländskt bacon som var köpt i en K-market i Helsingfors.

- Någon speciellt stor överraskning var det inte att det danska köttet innehöll MRSA. Danskarna har själva påträffat MRSA i en rätt hög procent av sina köttprodukter, säger Anna-Liisa Myllyniemi, professor i livsmedelsmikrobiologi vid Evira.

Evira testar svinkött
Evira testar svinkött Evira testar svinkött Bild: Yle svinkött
I den här undersökningen hittade Evira ingen MRSA i paketen med inhemskt kött. Evira utesluter ändå inte att MRSA också kan finnas i finskt svinkött, eftersom bakterien har påträffats på svingårdar. Myndigheterna har ännu inte gjort någon heltäckande MRSA-kartläggning i Finland.

Kesko drog in partiet

Då Kesko fick höra om testresultatet drog bolaget direkt bort partiet från marknaden.

- För säkerhets skull drog vi bort partiet från marknaden. Övriga partier av samma produkt stoppade vi vid vårt lager, säger Matti Kalervo, Keskos direktör för samhällsansvar.

MRSA

  • En stafylokockbakterie som utvecklat resistens mot våra vanligaste antibiotikasorter
  • Kallas också för "sjukhusbakterien"
  • Kring 1 300 personer diagnostiseras årligen med smittan i Finland
Kesko kommer nu att göra upp egna MRSA.-riktlinjer och tar sedan ställning till hur bolaget går vidare med det här.

S-gruppen ser inte MRSA som en risk

Vid S-gruppen, dit Prisma-butikerna hör, leder testresultaten till en annan reaktion.

- Det är möjligt att vi inte gör någonting alls, säger Sari Ristaniemi som leder S-gruppens enhet för kvalitetssäkring och samhällsansvar.

Innebär det här att finländarna kan köpa en julskinka som innehåller MRSA-bakterier?

- Det är fullständigt möjligt. Vi ser det inte som en risk mot livsmedelssäkerheten, säger Ristaniemi.

Enligt nu rådande vetenskapsrön smittar MRSA inte genom att man äter svinkött. Däremot kan bakterien smitta då man handskas med rått kött.

Läs också:

Minna Knus-Galán/MOT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes