Hoppa till huvudinnehåll

Polisen bekräftar: Tre dödades i gisslandramat

Gisslandramat i Sydney i Australien slutade inte på önskat vis. Polisen bekräftar att tre personer dödades och fyra skadades i samband med att polisen stormade det kafé där gisslan hölls.

Två av dem som dödades hörde till gisslan och den tredje var gisslantagaren, uppgav polisen under sin presskonferens vid 21-tiden finsk tid. Tidigare uppgifter lät gälla att en polis skulle ha funnits bland dödsoffren.

Polisen säger inte om de två i gisslan dödades av kaparen eller i samband med fritagningen.

För några av de skadade uppges skadorna vara allvarliga.

Tungt beväpnad polis stormade tidigare i kväll kafét där en man höll 17 personer som gisslan i över 16 timmar. Polisen beslöt ingripa efter att sex personer hade lyckats fly från kafeet och skott hade hört därifrån.

Gisslantagaren hävdade att han hade placerat ut sprängämnen i byggnaden, men polisen har inte hittat några.

Man Haron Monis, den misstänkte gisslantagaren i Sydney.
Man Haron Monis Man Haron Monis, den misstänkte gisslantagaren i Sydney. Bild: EPA/DEAN LEWINS man haron monis

Polisen meddelade att man informerar mer detaljerat om händelserna under de närmaste dagarna.

Australiens premiärminister Tony Abbott har framfört sina kondoleanser till offrens anhöriga.

TV-kanalen ABC sänder direkt från platsen

Gisslantagaren identifierades

Polisen identifierade rätt snabbt gisslantagaren som Man Haron Monis, en 50-årig man med iransk bakgrund. Monis blev känd för polisen då han skickade hatbrev till australiska soldaters familjer.

Enligt Sydney Morning Herald är Monis anklagad för allvarliga brott. I fjol ställdes han inför rätta för delaktighet i mordet på sin tidigare fru. Han är också misstänkt för över 50 sexbrott.

Gisslandramat kan ha utlösts av att ett överklagande, där Monis försökte få anklagelserna underkända, nyligen förkastades av Högsta domstolen i Australien.

Flera ur gisslan lyckades rymma

Gisslandramat började strax före klockan tio på morgonen, lokal tid (strax före klockan ett på natten finsk tid) då en beväpnad man med en väska sågs gå in i kafét och chokladaffären Lindt på Martin Place i centrala Sydney.

Två kvinnor håller en svart flagga med arabisk text mot fönstret på det kafé där ett antal människor hålls som gisslan. 15.12.2014
Två kvinnor håller en svart flagga med arabisk text mot fönstret på det kafé där ett antal människor hålls som gisslan. 15.12.2014 Bild: Lehtikuva/AFP lindt café

Australiska tv-kanalen Channel 7 har sina lokaler mitt emot kafét och inledningsvis visade kanalen bilder på skräckslagna människor som stod med uppsträckta händer mot fönstren.

Några ur gisslan sågs hålla upp en svart flagga med vit arabisk text. Enligt BBC är texten den muslimska trosbekännelsen Shahadah, som används av jihadistgrupper runt om i världen. Texten lyder: "Det finns ingen gud utom Allah, och Muhammed är hans budbärare". Bakom dem skymtade en beväpnad man med ett svart pannband med arabisk text.

Sex människor sågs fly från byggnaden genom sidoutgångar. Tre av dem var iklädda förkläden och såg ut att tillhöra kafépersonalen.

Bomber och krav

Australiska Channel Ten har talat med två ur gisslan som säger att gisslantagaren påstod sig ha placerat ut fyra bomber. Två av bomberna ska ha funnits inne i kaféet och två på andra ställen i Sydneys finanscentrum.

Den misstänkta gärningsmannen filmad av en australisk tv-kanal i Sydney.
Den misstänkta gärningsmannen Den misstänkta gärningsmannen filmad av en australisk tv-kanal i Sydney. Bild: Lehtikuva / AFP gisslantagare

Gisslantagaren ska också ha använt sociala medier för att föra fram krav. Han ville tala med Australiens premiärminister Tony Abbott, och ville att IS flagga skulle levereras till kaféet.

Polisen bad i det skedet medierna att inte berätta om gisslantagarens krav, och många nyhetsmedier tog bort uppgifterna om kraven.

Gisslantagaren verkar också ha använt gisslan som mänsklig sköld. På suddiga bilder som Sky News visade ses den beväpnade mannen gömma sig bakom någon. Kanalen påpekar ändå att det han använder som sköld också kan vara en skyltdocka.

"Världens bästa förhandlare på plats"

Polisledningen i New South Wales och premiärminister Tony Abbott höll varsin presskonferens lite efter klockan 11 finsk tid. De hyllade polisen agerande i samband med gisslandramat.

Polisen var mycket förtegen och ville inte gå in på taktik eller strategier, eller på hur många personer som fanns inne i kaféet. - Vi har världens bästa förhandlare på plats, försäkrade polischefen Andrew Scipione.

Centrala Sydney avspärrat

Polisen spärrade av området och där pågick en massiv polisinsats. Kontor, banker och affärslokaler i närheten utrymdes, medan människor i andra byggnader uppmanades hålla sig inomhus.

USA:s konsulat som ligger i närheten utrymdes också och USA uppmanade sina medborgare till försiktighet. Det kom också uppgifter om att man funnit ett misstänkt paket i Sydneys berömda operahus, och byggnaden evakuerades.

Australien har i flera månader haft förhöjd beredskap efter misstankar om planerade terrorattacker. I oktober godkände landets parlament mycket tuffa nya antiterrorlagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes