Hoppa till huvudinnehåll

Under Katedralskolan i Åbo döljer sig latriner och korpskallar

Arkeologer gräver under Katedralskolan i Åbo
Utgrävningen under Katedralskolan i Åbo är inne på slutrakan. Arkeologer gräver under Katedralskolan i Åbo Bild: Yle/Ylva Vikström arkeologisk utgrävning

I byggnaden till höger om Katedralskolans innergård har en väg - eller snarare grop - till medeltiden öppnats under hösten i Åbo. Utgrävningarna har pågått sedan september, och förväntas bli klara lagom till årsskiftet.

Byggnaden som syns ovan jord är inte äldre än 1950-talet, men under golvet har arkeologerna hittat fynd ända från 1200-talet.

- Vi är väldigt nöjda med resultaten. Jorden här är väldigt fuktig, vilket gör att lämningarna har bevarats väl, säger arkeolog Elina Saloranta.

Det största som hittats är en hel latrin från sekelskiftet mellan 1400- och 1500-talen, som har klarat sig utan att ruttna. Det handlar om en drygt meterhög stockkonstruktion, vars innehåll också lurat på spännande fynd.

- Det mest speciella är nog korpskallen som hittades i latrinen. Troligen rör det sig om ett husdjur, säger Saloranta.

Elina Saloranta
Elina Saloranta Elina Saloranta Bild: Yle/Ylva Vikström elina saloranta

Mystiska glasbitar

Utöver korpskallen har en hel del andra djurskelettdelar hittats, från såväl nötkreatur som får, getter och grisar. Bland fynden finns också bitar av träkärl, keramik, läder från skor och knivhölster, och dessutom några släta, röda glasbitar som vållar arkeologerna huvudbry.

- De skulle kunna härstamma från ett kyrkfönster, men hur har de i så fall hamnat här? Förstås är det möjligt att det bodde någon här som hade en glasmålning i fönstret, säger Saloranta.

En annan sak som förvånar Salonen är att det verkar som om platsen skulle ha varit en obebyggd bakgård under medeltiden, trots att Klostermellangatan gick på samma ställe som nu. Till skillnad från utgrävningarna under Pinellan och kring Domkyrkan finns det inte heller några tecken på att marken under Katedralskolan skulle ha odlats.

Forskar vidare

Resultaten från utgrävningarna ska nu analyseras och katalogiseras, för att sedan bli tillgängliga för forskare.

Kommer det här att förändra synen på Åbos historia?

- Jag vet i alla fall att en artikel är på väg, som använder sig av våra resultat, så visst får det en betydelse, säger Saloranta.

När utgrävningarna slutförts kommer den egentliga renoveringen av Katedralskolan att påbörjas. Skolan förväntas kunna tas i bruk hösten 2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland