Hoppa till huvudinnehåll

Vörå satsar helst på eget koncept i gymnasiefrågan

Den här flygeln ska byggas om och inhysa Vörå samgymnasium från hösten 2015
Arkivbild. Den här flygeln ska byggas om och inhysa Vörå samgymnasium från hösten 2015 Bild: Yle/Joni Kyheröinen campus norrvalla

Vörå kommun är med och utreder möjligheten till ett regiongymnasium i Vasaregionen och Sydösterbotten. Men i första hand vill kommunen satsa på sitt eget idrottsgymnasium och Campus Norrvalla.

Kommunstyrelsen beslöt att Vörå deltar i den utredning som görs för gymnasierna inom Vi7 från Vörå i norr till Kristinestad i söder. Men samtidigt vidhåller Vörå att kommunen har sitt eget koncept för idrottsgymnasiet på Campus Norrvalla. Kommunstyrelsen beslöt att Vörå fortsätter bygga upp utbildningen där.

- Personligen tror jag inte riktigt på Vi7. Men det är bara min åsikt, säger kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt.

I beredningen nämns att också andra än kommuner kunde vara upprätthållare för ett gymnasium. Till exempel finns redan Folkhälsan Utbildning ab på Campus Norrvalla i dag.

Kommunerna i Vasaregionen och Sydösterbotten har diskuterat ett gemensamt regiongymnasium. Hittills har de diskussionerna främst handlat om att Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK) eller någon kommun som Vasa eller Korsholm kunde vara upprätthållare för gymnasierna.

Diskussioner med Nykarleby

Inofficiella diskussioner har också förts mellan tjänstemän i Vörå och Nykarleby om de kommunerna kunde ingå ett samarbete kring gymnasierna.

- Vörå har ju ett specialgymnasium liksom vi, säger stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby.

Men han påpekar att det är osäkert om ett samarbete mellan Nykarleby och Vörå skulle räcka. Tillsammans har gymnasierna knappt 300 elever.

Nykarleby har redan tagit beslut om att deras bildningschef får förbereda en ansökan om ett regiongymnasium tillsammans med andra kommuner i Jakobstadsregionen.

Men Nykarleby vill i det här skedet inte låsa sig vid något alternativ. Staden kan också tänka sig att diskutera ett alternativ med yrkesskolan Optima som upprätthållare.

- Vi vill hålla alla dörrar öppna i det här skedet, även om vårt första alternativ är ett regiongymnasium med Jakobstad, Kronoby och Pedersöre, säger Willman.

Läs också:
Oenighet inom Vi7-samarbetet i Österbotten

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten