Hoppa till huvudinnehåll

Ars Fennica-kandidaterna klara

Hans Rosenström
Hans Rosenström är en av kandidaterna till Ars Fennica-priset 2015. Hans Rosenström Bild: YLE/Marit Lindqvist hans rosenström

Kandidaterna till Ars Fennica-priset år 2015 har kungjorts. Sammanlagt fem finländska konstnärer varav ett är ett konstnärspar tävlar om priset på 40 000 euro.

Kandidaterna är Laura Könönen, Outi Pieski, Hans Rosenström och Mika Taanila samt konstnärsduon Pink Twins, dvs Vesa Vehviläinen och Juha Vehviläinen.

Ars Fennica-kandidater 2015
Ars Fennica-kandidaterna samlade Ars Fennica-kandidater 2015 Bild: Ars Fennica ars fennica-kandidater 2015

Kandidaterna har valts ut av en jury, som bestod av läkaren och konstsamlaren Leena Niemistö, skulptören Markus Kåhre, målaren Elina Merenmies samt museichefen Pirkko Siitari.

Förutom att Ars Fennica-pristagaren erhåller 40 000 euro i prispengar kommer man att arrangera en utställning med vinnaren på konstmuseet i Tavastehus under perioden 30 oktober-6 mars. Vinnarens verk kommer också att presenteras i en e-bok.

Vinnaren utses under vårens lopp av den brittiske kuratorn Charles Esche.

Henna och Pertti Niemistös Bildkonststiftelse grundande Ars Fennica-priset år 1990 för att främja bildkonsten, för att skapa nya internationella kontakter för den finländska konsten samt för att stimulera bildkonstnärer i deras skapande arbete.

Ars Fennica-priset delas årligen ut till en konstnär som erkännande för en högklassig och personlig konstnärlig produktion.

Lyssna på en intervju med Hans Rosenström: http://svenska.yle.fi/artikel/2014/06/07/avgransningar-rum-och-moten-i-hans-rosenstroms-konst

Lyssna på en intervju med Mika Taanila: http://svenska.yle.fi/artikel/2013/11/04/ljud-och-mediekonst-pa-kiasma

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje