Hoppa till huvudinnehåll

Den ryska ekonomin på väg mot kollaps

Den ryska rubeln har snabbt rasat till nya rekordlåga värden trots centralbankens chockhöjning av styrräntan i går. Placerarna säger att Moskva står helt maktlöst inför en tsunami på marknaden.

- Det är mycket svårt att just nu stoppa paniken när alla angriper rubeln, säger kapitalförvaltaren Vadim Bit-Avragim på Kapital Asset Management LLC i Moskva.

Han anser att centralbanken ingrep för sent. Så länge oljan och ekonomin inte stabiliseras kommer rubeln inte att stiga, säger Bit-Avragim i Moskva.

Rubeln stärktes kraftigt under morgonen men sedan följde en dramatisk djupdykning. Rubelns värde har på tisdagen sjunkit med 20 procent sedan i måndags. Rubeln har sjunkit till 80 rubel för en dollar men den väntas eventuellt ännu stiga något.

I måndags hade rubeln redan hade rasat med 10 procent.

Läs också: Rubeln i fritt fall

Inflationen rakar i höjden

När rubeln i år har förlorat långt över hälften av sitt värde har det redan fått inflationen att rusa i höjden till närmare 10 procent.

Enligt den ryska centralbankens färska beräkningar väntas ekonomin krympa nästa år med närmare 5 procent om oljepriset fortsätter att sjunka.

Centralbanken räknar med att kapitalflykten ut ur Ryssland kommer att stiga till 134 miljarder dollar i år och nästa år. Det är över dubbelt mer än under fjolåret.

Oljan och sanktionerna

Orsaken är den ryska ekonomins ensidiga beroende av energiexporten och västländernas sanktioner mot Ryssland p.g.a. den ryska militärinterventionen i Ukraina.

Den ryska oljan och naturgasen står för två tredjedelar av Rysslands exportintäkter på 530 miljarder dollar.

När oljepriset bara fortsätter att sjunka får Ryssland ett växande underskott i handeln och finanstransaktionerna med resten av världen.

Regeringen måste öka sin skuldsättning med över 10 procent i året förutspår Valutafonden IMF. Den blir tvungen att låna pengarna eftersom de offentliga utgifterna är så gott som helt beroende av de sjunkande inkomsterna från energisektorn.

Valutakrisen försvagar Putins grepp om makten

Ryssland har misslyckats att stoppa den fallande rubeln vilket ställer president Vladimir Putin inför en fullfjädrad valutakris. Det kan undergräva hans grepp om makten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters från Moskva.

Reuters hänvisar till både det låga oljepriset, den hotande recessionen och västländernas sanktioner.

För centralbanken innebär det en trovärdighetskris.

- Jag trodde att den ryska centralbankens överraskande räntehöjning skulle ge en positiv effekt på några veckor, säger chefsstrategen Per Hammarlund på Skandinaviska Enskilda Banken, SEB.

- Ryssland har tagit ett stort steg mot att införa kapitalkontroller, säger Hammarlund till bloomberg.com. Han säger att det kan komma nya skärpta sanktioner mot Ryssland i spåren av Ukrainakrisen samtidigt som oljepriset kan fortsätta att falla.

Kommentarerna innebär en indirekt kritik av president Vladimir Putins sätt att handskas med de ökande ekonomiska problemen.

För bara någon månad sedan bedyrade Putin att Ryssland inte har några planer på att införa kapitalkontroller eller någon form av valutarestriktioner.

Enligt Putin kommer Ryssland att utvecklas som en öppen ekonomi. Han sade också att Ryssland kommer att fortsätta föra en balanserad makroekonomisk politik.

Putin hoppas på allt närmare band med de nya tillväxtekonomierna i Kina. Indien och Brasilien.

Läs också:
Ryssar avbokar nyårsresor då rubeln faller
Sutela: Möjligt att Ryssland sparkar sin premiärminister

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes