Hoppa till huvudinnehåll

Eva Frantz: Är morianernas kung en rasistisk figur?

Stjärngossari Tammerfors julen 2010
Stjärngossari Tammerfors julen 2010 Bild: Tuula Nyberg tiernapojat

Också i år har diskussionerna kring lucia flammat upp. Måste lucia vara ung, blond och god, får pojkar vara lucia, vad ta sig till när det inte längre finns någon som vill ställa upp i luciavalen osv. Den finska stjärngossetraditionen diskuteras däremot inte i någon större utsträckning.

I finska skolor är Tiernapojat-traditionen starkt förankrad sedan hundratals år. De sjungande stjärngossarna brukar också dyka upp exempelvis i köpcenter och på julmarknader, tappert mässande sitt ”Ja me toivotam, ja me toivotam…”’

Stjärngossar 1959
Stjärngossar 1959 Stjärngossar 1959 Bild: Pentti Valkeala, tiernapojat

Tiernapojat är ett sångspel som tar avstamp i Matteusevangeliet och handlar om de tre vise männen och Herodes. En av gossarna (som numera lika gärna kan spelas av flickor) föreställer Melkior, morianernas kung. Och till saken hör att denna karaktär ska vara svartmålad i ansiktet. Tidiga stjärngossar använde sot, i dag är det vanligare med heltäckande svart ansiktsfärg a la Al Jolson.

Eftersom jag själv aldrig deltagit i ett stjärngossetåg har jag svårt att förhålla mig till traditionen, men jag har uppfattat att tiernapojat är lika viktigt för finskspråkiga barn som lucia är för mig. Och vackert så. Men jag kan inte låta bli att reagera på morianernas konungs svartmålade ansikte. Det känns onekligen lite olustigt i vårt mångkulturella samhälle år 2014.

I Sverige har ju till exempel seriealbumet Tintin i Kongo, Pippis pappas kungliga titel och Stina Wirséns barnboksfigur Lilla Hjärtat diskuterats intensivt, men i Finland verkar inte ett blackface mitt i julfirandet locka till någon större debatt. Om man söker på nätet kommer man förvisso in på en handfull diskussioner kring temat, men ofta landar man raskt i slutsatsen ”rör inte våra gamla finska traditioner, klart att morianernas kung ska vara svart!”

Kotikatu-karaktärernas stärngossespel 2002
Tv-serien Kotikatus stjärngossespel 2002 Kotikatu-karaktärernas stärngossespel 2002 Bild: Jyrki Valkama tiernapojat

Att man på medeltiden klädde ut sig till afrikan genom att måla sig med sot i ansiktet må väl vara preskriberat vid det här laget, men är det här en tradition värd att klamra sig fast vid ännu 2014 då vårt samhälle ser väldigt annorlunda ut? Är det nödvändigt att Melkior har svart ansikte eller kunde han helt enkelt skippa sminket? Hur kul är det för mörkhyade skolelever att en sådan här nidbild ses som en självklar del av julfesten? Händer det att mörkhyade elever får rollen som Melkior på studs?

Bland annat de här frågorna tar vi upp i Radiohuset på onsdag 17 december.

Vad tycker du? Är stjärngossetraditionen förlegad eller värd att hålla kvar som sådan? Kommentera gärna!

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle