Hoppa till huvudinnehåll

Katolska Irland ska folkomrösta om samkönat äktenskap

Inställning till könsneutralt äktenskap
Inställning till könsneutralt äktenskap könsneutral

Irlands premiärminister Enda Kenny meddelade i dag att irländarna ska få säga sin åsikt om samkönade äktenskap.

Regeringens förslag till ny äktenskapslag ska bli föremål för folkomröstning i maj. Exakt datum har inte bestämts, sade Kenny.

Irland gav homosexuella par rätt att ingå registrerat partnerskap år 2011. Partnerskapslagen ger inte samma rättigheter i fråga om barn och egendom som traditionella äktenskap ger.

Tre av fyra vill ändra lagen

Färska opinionsmätningar visar att cirka tre av fyra invånare i det huvudsakligen katolska landet stöder samkönade äktenskap.

Katolska kyrkans ställning är rätt stark och kyrkan motsätter sig en lagändring. Också olika medborgargrupper har kommit med kritik och protester.

Samkönade äktenskap är tillåtna i Luxemburg, Sydafrika, Uruguay, Portugal, Sverige, Nederländerna, Spanien, Kanada, Norge, Island, Argentina, Danmark, Frankrike, Brasilien, Nya Zeeland och delar av Mexiko. I USA är samkönade äktenskap lagliga i 19 delstater.

Finlands riksdag har för sin del godkänt medborgarinitiativet om en ändring av äktenskapslagen. I praktiken blir det sannolikt möjligt att ingå samkönade äktenskap först 2017, eftersom flera andra lagändringar förutsätts.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes