Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnligt fotbollsfan greps i Saudiarabien

Saudiska kvinnor i niqab och abaya.
Saudiska kvinnor klädda i niqab och abaya. Saudiska kvinnor i niqab och abaya. Bild: EPA saudiaranien

En kvinna som såg på en fotbollsmatch greps i fredags i Saudiarabien, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Saudiarabien har strikta regler som skiljer könen åt, och kvinnor får inte alls vistas inne på fotbollsstadion.

Den gripna kvinnan hade köpt biljetter på nätet till matchen i Jiddah mellan det lokala laget al-Ittihad och al-Shabab från Riyadh. Hon säger att hon inte kände till att kvinnor inte får vistas på stadion, enligt tidningen Okaz.

Enligt polisen var kvinnan ändå klädd som man då hon avslöjades av säkerhetsvakter. Okaz rapporterar att hon bar byxor, en långärmad skjorta, hatt och solglasögon.

Kvinnor i Saudiarabien täcker oftast både hår och ansikte med en slöja som kallas niqab. Alla kvinnor måste dessutom vara klädda i den lösa svarta kåpan abaya då de rör sig i offentligheten.

Kvinnan har enligt lokala medier varit gripen sedan i fredags, och är instängd på ett center för flickor i Meccaprovinsen. Än så länge har inget åtal väckts mot henne.

Ultrakonservativa religiösa ledare i Saudiarabien har stoppat kvinnor från att delta i idrott och kvinnliga idrottslag hör inte till Saudiarabiens idrottsförbund. Kvinnor har också ofta svårt att hitta ställen att träna på och får inte närvara på stadion under matcher.

Enligt saudiska myndigheter finns det ändå planer på att inrätta särskilda familjeområden på idrottsarenor, därifrån också kvinnor ska kunna följa med till exempel fotbollsmatcher.

Läs också:
Kvinna som ville se på volleyboll fick fängelse i Iran

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes