Hoppa till huvudinnehåll

Rubeln i fritt fall trots chockhöjning av räntan

Rysk rubel faller
Växlingskurser i Moskva på måndagen. Rysk rubel faller Bild: EPA rubel

Den ryska rubelns värde började falla igen i förmiddags trots att Rysslands centralbank beslöt höja sin viktigaste styrränta. Räntan höjs från 10,5 till 17 procent. Trots höjningen hade rubeln backat med 20 procent på tisdag eftermiddag. För en euro får man nu 100 rubel.

Läs också: Rysslands nöd påverkar också Finland

Rubeln började falla i somras på grund av de västliga sanktionerna mot Ryssland och fallande oljepris, och raset har blivit brantare den senaste veckan.

Det var natten till tisdagen som den ryska styrräntan chockhöjdes - i akt och mening att stoppa rubelns fall och bromsa inflationen.

Ryssarna har köpt elektronik

Ryssar har köat i elektronikbutiker under de senaste dagarna i ett försök att göra sig av med sina rubel och köpa kapitalvaror innan prisen på dem skenar iväg ytterligare. Räntehöjningen är ett försök att få dem att hålla fast vid sina rubel och att stoppa kapitalflykten.

Hittills i år har den ryska rubelns värde minskat med nästan 50 procent mot dollarn. På tisdag morgon stärktes rubeln på Asiens börser - men uppgången blev inte långvarig. På förmiddagen började rubelns värde falla igen.

Ekonomiska bedömare menar att Ryssland främst köper litet tid genom räntehöjningen. Den löser inte Rysslands problem med sjunkande oljepriser, västliga sanktioner och omfattande korruption.

"Ryssland sträckte sig efter hjärtstartaren"

I torsdags höjde Rysslands Centralbank styrräntan med en procentenhet till 10,5 procent. Brittiska BBC:s korrespondent i Moskva Steve Rosenberg likställde den åtgärden med en läkare som ger en allvarligt sjuk patient en huvudvärkstablett.

Den senaste räntehöjningen med 6,5 procentenheter betyder, enligt Rosenberg, att centralbanken sträckt sig efter defibrillatorn (hjärtstartaren). En desperat åtgärd, eftersom situationen ser allt mer desperat ut.

Enligt flera bedömare finns det flera risker med den drastiska räntehöjningen. Höga räntor kan försvaga den ekonomiska tillväxten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes