Hoppa till huvudinnehåll

Segelbåtar får ge vika för bostäder med havsutsikt

vinterförvaring av båt, finno båthamn
vinterförvaring av båt, finno båthamn Bild: Yle/Helena von Alfthan finno båthamn

Esbo planerar bostäder för tusentals invånare i Finno båthamn. Vinterförvaring på land blir dyr för staden men billig för båtägarna. Fred Granberg är upprörd över att vinterförvaringen av båtar ska flyttas till Kärringmossen.

fred granberg i finno båthamn
Fred Granberg vill att båtarna ska bli kvar. fred granberg i finno båthamn Bild: Yle/Helena von Alfthan finno småbåtshamn

Decembersolen får havet att gnistra i Finno båthamn. Ovanför står över tusen båtar i vinterförvaring på ett fält. Fullmäktigeledamot Fred Granberg (SFP) tror det kan bli kalabalik i Esbo fullmäktige när hamnfrågan kommer upp.
Kimmo Leivo, projektchef på Esbo stad
Kimmo Leivo är projektchef på Esbo stad och jobbar med stadsplaneringen i Finno och Esboviken. Kimmo Leivo, projektchef på Esbo stad Bild: Yle/Helena von Alfthan projektchef kimmo leivo esbo stad

- Det är många bland stadsstyrelsens medlemmar som inte riktigt vet hur det här fungerar. De flesta av dem är landkrabbor, pardon my french. Det är tillåtet att vara det också, men de tror att det här är en elithobby. De tycker att ”nu har de här råd att köpa tjänsten att köra dem till Kärringmossen”, säger Fred Granberg.

Han visar runt på området. Båtarna tornar upp sig som elefanter under fladdrande presenningar. Esbo stad vill bygga ett nytt bostadsområde här och på det område som frigörs när Finno avloppsreningsverk stänger.

Allt som allt ska det bli bostäder för 5 000 personer på den plats där vinterförvaringen av båtar och reningsverket finns i dag.

- Meningen är att bygga bostäder vid strandkanten och dra nytta av det värde bostäderna får av att det syns blått utanför fönstret. Båtarna ska få sin plats lite längre bak på lämpliga platser som kraftverkets skyddszon, säger Kimmo Leivo som är projektchef på Esbo stad.

Båtar eller bilar ryms vid kraftverket

vinterförvaring av båt, finno båthamn
Det går inte att bygga bostäder precis bredvid kraftverket vinterförvaring av båt, finno båthamn Bild: Yle/Helena von Alfthan finno båthamn

Bakom båtarna skymtar piporna av ett kraftverk, som försörjer Esboborna med el och fjärrvärme. Kraftverket ska bli kvar, och det kommer inte att gå att bygga bostäder precis bredvid kraftverket.

På den skyddszon som kommer att bli kvar kring kraftverket kan det bli plats för vinterförvaring av båtar – eller så inte.

- Där blir hamnverksamhet kvar och någon form av effektivare båtförvaring i flera våningar, något slags hall kommer att ritas in i planerna. Det blir några fält kvar men vi har inte kommit fram till vilken användning de kommer att ha. Områdets invånare ska få ha sina bilar parkerade någonstans och bilar behöver parkeringsplats året om, säger Kimmo Leivo som jobbar med stadsplaneringen i området.

Vinterförvaring på Kärringmossen passar inte stora båtar

Vinterförvaring av båtar i Finno
Vinterförvaring av båtar i Finno Bild: Yle/Helena von Alfthan finno båthamn

Esbo stad funderar nu på att ordna vinterförvaring för båtarna i Kärringmossen, tiotals kilometer inåt land. Det här är Fred Granberg mycket missnöjd över. Det kostar att skaffa en trailer att sätta båten på, och de riktigt stora båtarna ryms inte ens på en trailer.

- De här åtta till tio meters vanliga familjesegelbåtarna kan man inte kuska med trailer till Kärringmossen. Dem måste man köra med en tolvhjulig kranbil av och an varje år till Kärringmossen, säger Granberg.

På Esbo stad är man medveten om att de stora båtarna inte så lätt går att transportera till och från Kärringmossen. Men det finns inte många alternativ för vinterförvaring nära stränderna i Esbo.

- För stora båtar är vägen lång, men för mindre motorbåtar som det går att få på en trailer är det ett helt möjligt alternativ, säger planerare Lennart Pettersson som ansvarar för småbåtshamnarna i Esbo.

Havet får ge vika för ny strandlinje

finno båthamn
Hamnen ska bli kvar, men strandlinjen kan se annorlunda ut i framtiden. finno båthamn Bild: Yle/Helena von Alfthan finno båthamn

Kimmo Leivo som jobbar med stadsplaneringen kring den kommande västmetron har samma dag berättar att det på tisdagen hölls ett diskussionstillfälle för båtklubbarna.

- Vinterförvaringens pris var viktig för dem, att det är billigt. Att ordna vinterförvaring på ett fält är ett billigt alternativ, men det är ett ineffektivt sätt att använda mark så nära metrostationer och nära havet, säger projektchef Kimmo Leivo.

Staden jobbar nu med en ny detaljplan för området. Tidigast hösten 2017 ska vinterförvaringen på Kärringmossen öppna, och då kan staden köra igång med byggandet i Finno.

- Vi har tänkt erövra mera plats av havet. Vi ska fylla ut i havet och skuffa Finno lite längre ut från den nuvarande strandlinjen, säger Kimmo Leivo på Esbo stad.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen