Hoppa till huvudinnehåll

Svenska skolor i Helsingfors ska ha minst 200 elever

En korridor i centralskolan i Hangö.
Skolorna i Helsingfors kommer i framtiden att bli allt större. En korridor i centralskolan i Hangö. Bild: Yle/Malin Valtonen centralskolan i hangö

De svenskspråkiga grundskolorna i Helsingfors ska ha minst 200 elever i framtiden. Det här en central linjedragning för det framtida skolnätet. I dag finns ändå flera skolor som inte når målsättningen.

Utbildningsnämnden i Helsingfors ska på tisdag behandla de centrala linjerna för skolnätet.

Brändö lågstadieskola har i dag omkring hundra elever. Men rektor Gun Erikson-Blomfelt är inte orolig för skolans framtid.

- Jag tror inte att det blir så att man slår ihop skolor inom samma väggar, utan mera så att det ska vara en administrativ ledare för skolor som har minst den storleken, säger Erikson-Blomfelt.

Fortsätter på samma linje

Det här har man redan gjort i en del av stadens skolor, det vill säga så kallade administrativa sammanslagningar. Och enligt Niclas Grönholm, som är linjedirektör för den svenska undervisningen kommer man troligen att fortsätta på samma linje.

- För den svenska verksamheten så vill vi förstås ha kvar våra servicepunkter. Och då har vi faktiskt tidigare gjort administrativa lösningar där vi har fått behålla våra enheter. På det sättet har vi klarat av målsättningen som vi nu då har. Men det här är förstås målsättningar och det är enbart en riktlinje som man kan nå i vissa fall, säger Grönholm.

Arbetsavtalen släpar efter

I Cygnaeus lågstadieskola, Minervaskolan och Kronohagens lågstadieskola har man redan gjort en administrativ sammanslagning. I dag är Ronnie Rehn rektor för samtliga skolor. Själva sammanslagningen har enligt honom gått bra.

Men ett större ansvarsområde borde också leda till bättre arbetsvillkor, vilket det enligt honom inte har gjort.

- Problemet kanske ligger i det att det är såpass nytt att våra avtal till exempel inte hänger med överhuvudtaget, till exempel ersättningarna för den som leder hela verksamheten och ersättningarna för de lärare som är ansvariga för praktiska frågor som uppstår i de andra skolorna, säger Rehn.

De finska grundskolorna i Helsingfors ska i framtiden ha minst 500 elever, enligt samma förslag. Förutom grundskolan ingår också daghem, gymnasium och yrkesskola i det skolnät som staden nu ska se över.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen