Hoppa till huvudinnehåll

Vrouw Maria behöver inte bärgas för att undersökas

vrouw maria
Vraket Vrouw Maria i Skärgårdshavet. vrouw maria Bild: YLE vrouw maria

Det är möjligt att få ny information om vraket Vrouw Maria utan att vraket bärgas från havsbottnen. Det konstateras i en slutrapport som sammanställdes på basen av undersökningar vid vraket 2009-2012.

På basen av undersökningarna har man kunnat framställa 3D-modeller av vraket och forskningsresultatet har gett upphov till utställningar och seminarier. Samma metoder kunde tillämpas på andra vrak som ligger i finländska vatten konstaterar Museiverket i rapporten.

Vrouw Maria är ett holländskt fartyg som sjönk i Skärgårdshavet i september 1771 på väg från Amsterdam till S:t Petersburg.

Det finns för tillfället inga planer på att varken bärga vraket eller fortsätta med undersökningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland