Hoppa till huvudinnehåll

Finansministeriets tillväxtprognos optimistisk

Euroslantar och en börs.
Euroslantar och en börs. Bild: Yle/Arja Lento ekonomi,euro,Mynt,pengar,metallmynt,Plånbok,finansiering

Finansministeriet har i likhet med bankerna och de ekonomiska instituten skrivit ned sin tillväxtprognos. Trots det är prognosen betydligt mer optimistisk än flera bankers.

För nästa år räknar Finansministeriet med att Finlands ekonomi växer med 0,9 procent, vilket är 0,3 procentenheter lägre än vad ministeriet uppskattade tidigare. För år 2016 räknar Finansministeriet att tillväxten ökar med 1,3 procent.

I år beräknas den ekonomiska tillväxten stanna vid 0,1 procent.

Flera andra ekonomiska prognoser har varit betydligt mer pessimistiska än Finansministeriets.

Danske Bank förutspådde nyligen att tillväxten nästa år blir 0,5 procent. Namnet på Nordeas senaste prognos var "trött på att vänta" och i den förutspår bankens ekonomer att Finlands ekonomi kommer att krympa nästa år och börjar växa år 2016.

Enligt Finansministeriet kommer arbetslösheten nästa år att växa med några procentenheter, till 8,8 procent. Prognosen konstaterar att antalet långtidsarbetslösa och strukturarbetslösa kommer att fortsätta öka.

I oktober var 93 000 finländare långtidsarbetslösa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes