Hoppa till huvudinnehåll

Inspirationskällan Karin Larsson

Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson.
Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson. Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson. Bild: YLE/Strömsö sundborn

Inför den här julen på Strömsö har vi tagit inspiration av en fantastisk kreativ och mångsidig kvinna. En kvinna, som om hon hade levt idag skulle ha kunnat kalla sig formgivare, modedesigner, stylist och textilkonstnär. Hon var modernt fritänkande i sitt skapande och långt före sin tid. Och den kvinnan är Karin Larsson (1859-1928).

Karin var klassisk skolad i både Slöjdskolan och Konstakademien i Stockholm. När hon 1882 flyttade ner till konstnärskolonin i franska Grez-ur-Loing mötte hon konstnären Carl Larsson. Och det är deras kommande hem som blir motiven för Carls berömda målningar och spelplanen för Karins kreativitet. Hon lägger målarpenslarna på hyllan, målar snarare med nål och tråd och skapar hemmet som Carl avbildar. Behöver de en ny möbel så ritar hon den, modern och helt annorlunda än andra möbler.

Paret får åtta barn och Karin designar och syr kläder som var anpassade till lekande barn och inte små vuxna som var det rådande sättet. Hon väver modernistiska gobelänger och broderar fria mönster där devisen är att handen skall synas. Hon odlar kaktusar och introducerar pizza på familjemenyn.

Deras hem i den lilla byn Sundborn utanför Falun i Sverige, Lilla Hyttnäs är numera världsberömt och förebild för den skandinaviskt ljusa och den svenska stilen. Det är och var ett hem som är öppet, lekfullt, belamrat men harmoniskt och där mycket kärlek fortfarande finns kvar i väggarna.

Karin: en fantastisk kreatör, en en-kvinnas-Strömsö innan Strömsö fanns.

Nyligen publicerat - Kulturhistoria