Hoppa till huvudinnehåll

Sutela: Möjligt att Ryssland sparkar Medvedev

I dag riktas världens blickar mot Ryssland, efter gårdagens misslyckade försök att genom en chockhöjning av styrräntan försöka stoppa rubelns värderas. Också i dag har rubelns värde fortsatt att falla.

Professor Pekka Sutela, expert på rysk ekonomi, säger att Ryssland sannolikt kommer med besked om någon form av åtgärder idag. Det kan vara att stoppa handeln med aktier, för att lugna läget och dämpa paniken.

Det kan också vara frågan om omändringar i politiken - det vill säga att någon i ledningen offras, säger Sutela.

Det kan bli premiärminister Dmitrij Medvedev som sparkas och ersätts av någon annan - i syfte att öka förtroendet för den ryska ledningen.

I dag har president Vladimir Putin ett starkt stöd bland ryssarna, säger Sutela, men hur det går i framtiden beror mycket på vad som görs nu.

Pekka Sutela förutspår dystra tider för den ryska ekonomin: Totalproduktionen krymper, importen minskar - och det påverkar givetvis den finländska exporten till Ryssland, säger han.

Vem ska kastas till lejonen?

Moscow Times har också spekulerat i vem som ska kastas i lejongropen på grund av rubelraset.

Enligt tidningen så ligger både premiärminister Dimitrij Medvedev och centralbankens chef Elvira Nabiullina nära till hands för att nu offras.

Ryska analytiker har länge varit överens om att Medvedev hållits kvar på sin post bara för att kunna användas som syndabock då det behovet uppstår. Det ryktas redan om att den tidigare finansministern Alexej Kudrin har erbjudits premiärministerposten.

Nabiullina, i sin tur, uppges vara hatad av många på grund av diskutabla beslut.

Moscow Times konstaterar ändå att det inte kommer att ha någon större effekt på ekonomin att sparka Medvedev eller Nabiullina.

Oljepriset fortsätter att sjunka

Samtidigt har priset på råolja fortsatt att sjunka på de asiatiska marknaderna på onsdag morgon medan rubeln har återhämtat sig en aning.

Rubelraset har ändå satt skräck i internationella företag. Exempelvis Apple stängde sin näthandel för ryska kunder för att se över sin prissättning, som det hette.

Internationella placerare försöker göra sig av med ryska aktier, men de har också börjat göra sig av med sina placeringar i oljebolag i Brasilien och Mexiko.

Samtidigt har Vita Huset meddelat att USA:s president Barack Obama kommer att underteckna en lag om nya sanktioner mot Ryssland ännu den här veckan. De nya sanktionerna ska främst riktas mot den ryska försvarsindustrin.

Läs också:
Den ryska ekonomin på väg mot kollaps
Ryssar avbokar nyårsresor då rubeln faller

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes