Hoppa till huvudinnehåll

Yrkeschaufförer protesterar mot utländsk arbetskraft

Lastbilsdäck.
Lastbilsdäck. Bild: Yle/Malin Valtonen lastbilsdäck

Billig utländsk arbetskraft är ett hot mot den inhemska transportbranschen. Det anser yrkeschaufförer som i dag onsdag ordnar en protestmarsch från Nordsjö hamn i Helsingfors till riksdagshuset.

Yrkeschaufförerna kräver att myndigheterna utreder om utländska chaufförer som kör i Finland är här lagligt och om dom betalar skatt till Finland.

- De utländska transportfirmorna kör billigare och det är lite dålig koll på vad de kör, hur de kör och hur mycket de kör här i Finland. Det största problemet med det här är att de finska transportfirmorna får mindre körningar, eftersom de utländska transportfirmorna kör billigare, säger yrkeschauffören Kimmo Vahalahti från Pargas och tillägger:

- I Europa är det ju så att om en lastbil får böter får den inte fortsätta förrän böterna är betalda, men här i Finland får transportfirmorna räkningen och då hinner man ju dra på sig massvis med böter innan fordonen stoppas.

Yrkeschaufförerna anser också att övervakningen av trafiken och fordonen inte räcker till och att det har blivit vanligare med till exempel felaktigt lastade transporter, rattfylleri, bristfälliga vinterdäck och trötta chaufförer.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland