Hoppa till huvudinnehåll

Hämnd och besatthet i sommaridyllen

Morden i Sandhamn
Morden i Sandhamn Bild: Johan Paulin sandra andreis som mia

Den fjärde säsongen av svenska kriminalserien Morden i Sandhamn är baserad på Viveca Stens kriminalroman ”I natt är du död” och kretsar kring hämnd och besatthet.

Sommaridyllen på Sandhamn spricker när studenten Marcus Nielsen hittas död. Allt tyder först på självmord men hans mamma har svårt att tro att han skulle vilja ta sitt liv.

Kriminalinspektör Thomas Andreasson och Mia Holmgren från Nackapolisen blir inkopplade. De förhör hans handledare på universitetet och hon verkar veta mer än vad hon vill avslöja.

Ju mer de får veta om Marcus desto tydligare blir det att Marcus i själva verket blivit mördad.

Thomas och Mia upptäcker snart att Marcus hade flera möten inbokade med före detta kustjägare och spåren leder till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn där kustjägarna tidigare haft sin bas.

Snart dör ytterligare en man med kopplingar till Korsö. Finns det något i det förflutna som inte får komma upp i dagen?

Nora Linde blir nyfiken och vill ta reda på mer om Korsös hemligheter och blir ofrivilligt indragen i fallet.


Orginaltitel: Morden i Sandhamn (Säsong 4 / Sverige)
3 avsnitt
7 dagar på Arenan
Säsongen sändes första gången i Yle Fem år 2014.

I huvudrollerna: Alexandra Rapaport, Jakob Cedergren och Sandra Andreis.
Produktion: Filmlance för TV4 / Samproduktion

Så här skriver skaparna bakom serien:

När vi nu åter beger oss till soliga och vackra Sandhamn och får bygga vidare på denna varma värld, så gör vi det med tillförsikt och glädje.

Den fjärde historien i bokserien Morden i Sandhamn, I natt är du död, är en historia om att göra upp med sitt förflutna, att gå vidare i livet. Detta tema går igen i både kriminalhistorien och i de privata linjerna.

Men den vackra skärgårdsidyllen drabbas såklart igen av ond bråd död, som kontrast till de vackra bilderna.

Än en gång berättar vi med längtansfulla varma färger som går i nyanserna blått hav och himmel, beige sand och grå klippor. Publiken ska känna igen sig och känna att de kommit hem, att det är här man vill vara.

Med både bild, musik och ljud förhöjer vi sommarens och skärgårdens alla ljud. Men den vackra skärgårdsidyllen drabbas såklart igen av ond bråd död, som kontrast till de vackra bilderna.

När Marcus hittas hängd i sin familjs sommarhus så är det upptakten till en mordhistoria som får våra kära poliser Thomas och Mia att rycka ut igen.

När sen fler dödsoffer dyker upp som visar sig varit i samma kustjägargrupp på åttiotalet, en grupp som Marcus gjorde en fallstudie om, så leder detta våra poliser genom historien och till sist ut till Korsö utanför Sandhamn. Gamla oförrätter som måste hitta sin hämnd.

Två nya karaktärer presenterar sig i denna historia. Jonas och hans dotter Vera, som har hyrt Brandska villan. Nora blir inte bara husvärd utan också psykolog till dem båda.

De söker båda upp henne för att prata ut om den pågående skilsmässan, som pågår mellan Jonas och hans fru.

Morden i Sandhamn - säsong 4 bakom kulisserna
Trolle Davidson, Mattias Ohlsson och Niklas Ohlson under arbetet med Morden i Sandhamn Morden i Sandhamn - säsong 4 bakom kulisserna Bild: Filmlance / Johan Paulin mattias ohlsson

Relationen mellan Nora och Thomas har utvecklats till en fin vänskap. Det är en gladare Thomas som möter oss i dessa avsnitt. Han har precis flyttat ihop med sin fd fru Pernilla ut till Harö och är nykär.

Men det finns nåt outtalat i deras förhållande. Vill dem verkligen samma saker?

Vi strävar efter en naturalistisk ton i både spel och bild, men med en förhöjd verklighet, den egna världen Sandhamn.

Karaktärerna ska kännas på riktigt och bli berörda och beröra. Situationerna ska skapa känslor hos åskådarna, skratta med våra karaktärer och gilla att vara med dem.

Niklas Ohlson & Mattias Ohlsson

Läs också