Hoppa till huvudinnehåll

Hängande amaryllisinstallation

Hängande amaryllisinstallation i Strömsövillan.
Hängande amaryllisinstallation i Strömsövillan. Hängande amaryllisinstallation i Strömsövillan. Bild: YLE/Strömsö hängande amaryllis

Att slå klackarna i taket är ett känt talesätt när man vill beskriva en riktigt hejdundrande fest. Vår hängande amaryllisinstallation med stjälkarna upp och blommorna nedåt är väl passande på en sådan fest? När vi tar emot det nya året känns det bra att svänga på det som är bekant och se framtiden i ett annat perspektiv!

Det här behövs:

 • armeringsgaller eller liknande i lämplig storlek
 • snöre eller annat för upphängning
 • cocktailpinnar
 • band eller järntråd att binda kring stjälkändorna
 • aluminumtråd eller järntråd till upphängningskorkarna
 • utslagna snittamaryllis
 • tallris eller annat ris till armeringsgallret
 • olika sorters glas på fot (kan lämnas bort eller ersättas av andra dekorationer enligt festens tema, men häng dem gärna upp och ner!)

OBS! Amryllisen har rätt lång stjälk så höjden på installationen kan variera enligt plats. En installation ovanför ett matbord kan hänga lägre än om installationen fungerar som rumsdekoration. Snittamaryllis finns att köpa styckevis i blomsteraffären och i marketen kan du hitta amaryllisknippen med lite kortare stjälk och mindre blommor. Amaryllisen kan uppfattas som dyr, men den är en prisvärd blomma, stor och ståtlig och med lång hållbarhet. För en mindre amaryllisinstallation räcker det med tre själkar och mängden ökas enligt storleken på installationen.

Så här gör du:

 • Börja med att skära till gallret i lämplig storlek.
 • Fläta in riset i gallret, häng upp på lämplig höjd.
 • Böj till krokarna för upphängningen av amaryllisarna.
 • Snitta amaryllisen i önskad längd och bind ett band / järntråd ca en centimeter från stjälkändan, spänn ordentligt men inte så att du krossar stjälken!
 • Stick in en cocktalipinne genom stjälken strax ovanför bandet.
 • Fyll amaryllistjälken med vatten och häng upp med hjälp av krokarna.
 • Häng upp glasen / eller dekorationerna du valt


OBS! Amaryllisstjälken fungerar som vas, blomman drar åt sig fukt genom stjälken och håller lika länge som vanlig snittamaryllis i en vas. Kom ihåg att fylla på vatten dagligen, amaryllisen konsumerar en hel del vatten.
Om du gör installationen till en fest kan du efter festen ta ner amaryllisen, snitta på nytt och sätta i vas.

Amaryllis som hänger upp och ned är en imponernade syn med stor överraskningsfaktor, så vill du att dina gäster skall komma ihåg din fest – häng då blommorna i taket!

Lycka till med din fest!

Mer från programmet

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.