Hoppa till huvudinnehåll

Pälsläget utmanande för producenter

Saga Furs pälsauktion.
Saga Furs pälsauktion. Bild: Nadine Mabinda sagafurs

När decemberauktionen av päls inleds på torsdagen är förutsättningarna betydligt sämre än under toppåret 2013. Vid Finlands pälsdjursuppfödares förbund säger man att pälsnäringen i Finland ändå är i en bättre situation jämfört med många andra länder.

Det världsomspännande goda pälsåret 2013 har lett till en överproduktion av mink, säger Kenneth Ingman, ordförande för Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

- Vår produktion är inte reglerad, så det är ren marknadsekonomi som försatt oss i det här läget. Men jag tror inte finländska pälsfarmare är tvungna att lägga lapp på luckan, eftersom vi inte tokinvesterat som man gjort på andra håll i världen, säger han.

Finländska pälsfaramare klarar sig nog, säger Kenneth Ingman, ordförande för Finlands pälsdjursuppfödare. Bild: YLE/Patrik Enlund ordförande för de europeiska pälsdjursuppfödarna

Ingman, som också är ordförande för de europeiska pälsodlarna, säger att skuldsättningsgraden bland pälsfarmare är betydligt högre i flera andra länder i Europa.

Enligt Ingman är finansieringsstrukturerna i Finland dessutom goda och samarbetet mellan producenter förlöper bra, så än så länge finns det ingen orsak till panik. Han säger också att lågkonjunkturer är en konkurrensfördel för de finländska pälsfarmarna.

- Utan dem skulle vi säkert bli utkonkurrerade av övriga länder.

Torsdagens auktion inleder pälssäsongen, men enligt Ingman är den så pass liten att den egentliga prisnivån först klarnar under vårens stora auktioner.