Hoppa till huvudinnehåll

Pipsa Hurmerintas tilltugg till glöggen

Pipsa gästar Efter nio julen 2014.
Pipsa gästar Efter nio julen 2014. Pipsa gästar Efter nio julen 2014. Bild: Yle/Parad Media julrätter

Inför julen 2014 gästade kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta Efter nio där hon bjöd på äppelglögg tillsammans med rostade nötter, crostini med ricotta och plommonsylt samt laxrullar med wasabi.

Bordet i Efter nio studio dignar av läckerheter i små kärl och på brickor. Den sötsalta plommonblandingen med ricottaost är en magisk kombination som passar perfekt till en drink eller ett glas glögg under julhelgen.

Egna rostade nötter lönar sig, speciellt med den här kryddiga blandningen. Häll de färdiga nötterna i en sluten burk så håller de i flera veckor.

Oslagbar är också en läcker laxrulle med japansk smak, perfekt att ha i frysen och skiva upp en halv timme innan gästerna anländer. Bara att skiva upp det antal laxbitar man vill servera.

Allt detta goda serveras tillsammans med en kryddig och lite syrlig äppelglögg som skall göras av god äppelmust. Man gör lätt en vuxenversion av glöggen genom att tillsätta en skvätt rom, calvados eller bourbon.

Pipsa bjuder på tilltugg till glöggen.
Pipsa bjuder på tilltugg till glöggen. Bild: Yle/Parad Media efter nio

Här är recepten:

Pipsas rostade nötter med kakao, julcrostini med ricotta och plommonsylt och laxrullar med wasabi och färskost och äppelglöggen.