Hoppa till huvudinnehåll

Stress och infertilitet kan ha ett samband

Mamma och baby.
Mamma och baby. Bild: Lehtikuva chores

Tammerforsforskare har hittat samband mellan stress och förhöjda prolaktinvärden, som kan leda till barnlöshet. Sambandet mellan stress och barnlöshet kan vara svårt att se för läkare i det praktiska arbetet.

En doktorsavhandling i psykologi behandlar sambandet mellan stress, barnlöshet och förhöjda prolaktinvärden.

Hely Hakala som doktorerar vid Tammerfors Universitet har intervjuat patienter som har föhöjda nivåer av hormonet prolaktin.

- Patienterna med hyperprolaktinemi såg sin livshistoria som mycket svårare än kontrollgruppen. De hade också ett större missnöje med livet och hos dem var det vanligare med stresstillstånd som kombinerar hög aktivitet med nedstämt sinnelag, säger psykologie licentiat Hely Hakala.

För doktorsavhandlingen intervjuade Hely Hakala 48 patienter som har höjda prolaktinvärden, och en kontrollgrupp på 77 personer som inte har störningen.

Prolaktin är ett hormon som behövs för att kroppen ska kunna producera mjölk. Prolaktinvärdena höjs under graviditeten, och de kan också påverkas av mediciner. Hely Hakala har intervjuat patienter som har patologisk hyperprolaktinemi, då är det en störning i hypofysen som får den att producera för mycket prolaktin.

Förhöjt prolaktin sällsynt orsak till barnlöshet

Förhöjda prolaktinvärden kan orsaka infertilitet både bland kvinnor och män. Enligt Niklas Simberg som är infertilitetsläkare är det inte någon vanlig orsak till barnlöshet.

- Det är relativt sällsynt. Man har på offentliga kliniker rutinmässigt kollat ett prolaktinvärde på alla kvinnor som kommer på undersökning på grund av infertilitet, men det är bara något fåtal procent som har ett förhöjt värde, säger Niklas Simberg på fertilitetskliniken Dextra.

Det har inte gjorts många studier om sambandet mellan stress, prolaktinvärden och barnlöshet. Men stress och barnlöshet finns det mycket forskning om.

- Det finns studier som går åt olika håll. Det finns sådana där man har kunnat visa att det har betydelse, och det finns många studier där man inte hittat den. Men om man drar ihop alla studier så finns det nog ett samband mellan stress och barnlöshet, säger läkare Niklas Simberg.

Han berättar att det inte alltid är lätt för en fertilitetsläkare att se hur psykologisk stress påverkar patienten.

- Olika människor reagerar på så olika sätt på stress. Hur stor betydelse stress har i barnlösheten är svårt att bedömma, säger Niklas Sibmerg.