Hoppa till huvudinnehåll

Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar.
Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar. Bild: YLE/Strömsö lampskärm

Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

De flesta vet att aluminiumhållarna som blir kvar när man bränt ljusen ska sorteras i metallåtervinningen. Det blir en hel del skräp i våra hem under det mörka halvåret och därför tänkte jag att det vore roligt att kunna göra något mer, att belysa återvinningen ur ett annat perspektiv.

Jag testade mig fram genom att prova olika tekniker på den tunna metallen. Den är rolig att rista in mönster i då blir det relief på andra sidan. Tillsammans med barnen kan man klippa olika stjärnor att använda som dekoration under vintern eller till fest. Är man skicklig så kan man göra något mer skulpturalt. Jag försökte göra ett ansikte, men det behövs mer än några minuter för att bli duktig på den konstformen.

Till sist såg jag framför mig att man skulle kunna göra en riktigt fin blomkruka, ett bälte eller en lampskärm av det här materialet och så lät jag Strömsös tittare rösta vilken produkt de ville se i tv och då blev det den här!

Du behöver:

aluminiumkoppar från brända värmeljus (till denna ca 75st)
en vass stoppnål/grövre synål
garn (gärna bomull, Lee använde Bambu blend)
virknål (anpassad efter garnet, här stl 3,5)
metallstomme från en gammal lampskärm
en gammal lampfot
sprayfärg
gammal sax
tång
ett ljus
hushållspapper
klädnypor

OBS! Tänk på brandrisken. Kontrollera att lampskärmen är tillräckligt stor så att skärmen inte kommer för nära själva glödlampan. Är man osäker kan man alltid använda en lampa som inte blir het.

Så här gör du:

1. Ta bort tyget från metallstommen på den gamla lampskärmen och spraymåla den och foten i önskad färg.
2. Klipp bort kanten på värmeljushållaren. Ta bort vekeshållaren och stearinet.
3. Gnugga botten slät med skaftet på saxen
4. Håll i botten med en tång och smält bort de sista stearinresterna över lågan på ett ljus och torka fort bort på ett hushållspapper
5. Klipp nu botten riktigt rund och fin.
6. Upprepa punkt 2-5 så att du får så många metallcirklar som du behöver. Jag uppskattade först att det skulle behövas ca 130 st, men det visade sig att det gick med 75st. Det beror på hur stor lampskärm du har, men börja med att göra hälften av det du tror så går det sedan att anpassa antalet när du kommit längre och riktigt kan börja prova.
7. Sy nu langettstygn runt alla metalldelar. Trådarna behöver ej fästas ännu.
8. Virka ett varv med fasta maskor runt, det går ca två maskor per langettstygn, öka eller minska antalet om kanten viker sig inåt, den ska vara platt.
9. Sy ihop flera cirklar efter varandra på rad, använd nu garnändorna som lämnat. På den här räckte det med fem på rad fast jag först hade tänkt mig 6-7 på rad. Håll upp mot din lampskärm och anpassa därefter. Varje cirkel har alltså fyra fasthållningspunkter jämt fördelade; uppe, nere, och i vardera sidan.
10. Sy sedan ihop raderna efter varandra så att du får en matta. När du har sammanlagt ca 30-40 cirklar hopsydda kan du kontrollera mot lampskärmen hur mycket du ännu behöver.
11. Fäst alla överloppstrådar, men lämna ännu kvar de trådar som finns i den översta raden av cirklar så att du kan använda dem till att sy fast arbetet i lampskärmen. Likaså kan man lämna ännu några trådar i kortändorna som sys ihop till sist.
12. Virka ett varv fasta maskor med omtag runt övre kanten på lampskärmen.
13. Vrid den så att maskorna kommer neråt och bildar en liten kant undertill.
14. Häng upp mattan med cirklar runt skärmen med klädnypor för att se om det är tillräckligt, fördela jämnt runt och anpassa deras placering.
15. Sy fast cirklarna i den virkade kanten på lampskärmen.
16. Sy ihop den sista raden med cirklar där kortändan möter kortändan på cirkelmattan.
17. Justera så att det ser bra ut!

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

  Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

  Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.