Hoppa till huvudinnehåll

Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar.
Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar. Bild: YLE/Strömsö lampskärm

Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

De flesta vet att aluminiumhållarna som blir kvar när man bränt ljusen ska sorteras i metallåtervinningen. Det blir en hel del skräp i våra hem under det mörka halvåret och därför tänkte jag att det vore roligt att kunna göra något mer, att belysa återvinningen ur ett annat perspektiv.

Jag testade mig fram genom att prova olika tekniker på den tunna metallen. Den är rolig att rista in mönster i då blir det relief på andra sidan. Tillsammans med barnen kan man klippa olika stjärnor att använda som dekoration under vintern eller till fest. Är man skicklig så kan man göra något mer skulpturalt. Jag försökte göra ett ansikte, men det behövs mer än några minuter för att bli duktig på den konstformen.

Till sist såg jag framför mig att man skulle kunna göra en riktigt fin blomkruka, ett bälte eller en lampskärm av det här materialet och så lät jag Strömsös tittare rösta vilken produkt de ville se i tv och då blev det den här!

Du behöver:

aluminiumkoppar från brända värmeljus (till denna ca 75st)
en vass stoppnål/grövre synål
garn (gärna bomull, Lee använde Bambu blend)
virknål (anpassad efter garnet, här stl 3,5)
metallstomme från en gammal lampskärm
en gammal lampfot
sprayfärg
gammal sax
tång
ett ljus
hushållspapper
klädnypor

OBS! Tänk på brandrisken. Kontrollera att lampskärmen är tillräckligt stor så att skärmen inte kommer för nära själva glödlampan. Är man osäker kan man alltid använda en lampa som inte blir het.

Så här gör du:

1. Ta bort tyget från metallstommen på den gamla lampskärmen och spraymåla den och foten i önskad färg.
2. Klipp bort kanten på värmeljushållaren. Ta bort vekeshållaren och stearinet.
3. Gnugga botten slät med skaftet på saxen
4. Håll i botten med en tång och smält bort de sista stearinresterna över lågan på ett ljus och torka fort bort på ett hushållspapper
5. Klipp nu botten riktigt rund och fin.
6. Upprepa punkt 2-5 så att du får så många metallcirklar som du behöver. Jag uppskattade först att det skulle behövas ca 130 st, men det visade sig att det gick med 75st. Det beror på hur stor lampskärm du har, men börja med att göra hälften av det du tror så går det sedan att anpassa antalet när du kommit längre och riktigt kan börja prova.
7. Sy nu langettstygn runt alla metalldelar. Trådarna behöver ej fästas ännu.
8. Virka ett varv med fasta maskor runt, det går ca två maskor per langettstygn, öka eller minska antalet om kanten viker sig inåt, den ska vara platt.
9. Sy ihop flera cirklar efter varandra på rad, använd nu garnändorna som lämnat. På den här räckte det med fem på rad fast jag först hade tänkt mig 6-7 på rad. Håll upp mot din lampskärm och anpassa därefter. Varje cirkel har alltså fyra fasthållningspunkter jämt fördelade; uppe, nere, och i vardera sidan.
10. Sy sedan ihop raderna efter varandra så att du får en matta. När du har sammanlagt ca 30-40 cirklar hopsydda kan du kontrollera mot lampskärmen hur mycket du ännu behöver.
11. Fäst alla överloppstrådar, men lämna ännu kvar de trådar som finns i den översta raden av cirklar så att du kan använda dem till att sy fast arbetet i lampskärmen. Likaså kan man lämna ännu några trådar i kortändorna som sys ihop till sist.
12. Virka ett varv fasta maskor med omtag runt övre kanten på lampskärmen.
13. Vrid den så att maskorna kommer neråt och bildar en liten kant undertill.
14. Häng upp mattan med cirklar runt skärmen med klädnypor för att se om det är tillräckligt, fördela jämnt runt och anpassa deras placering.
15. Sy fast cirklarna i den virkade kanten på lampskärmen.
16. Sy ihop den sista raden med cirklar där kortändan möter kortändan på cirkelmattan.
17. Justera så att det ser bra ut!

 • Man hittad efter sökoperation i Nagu

  Mannen eftersöktes i fem timmar.

  Under natten till måndagen har en sökoperation genomförts i Nagu. Anledningen till det var att en man i 50-årsåldern var försvunnen. Mannen har nu hittats välbehållen.

 • Trots protesterna – Penguins på väg till Vita huset

  "Great team" skrev Donald Trump på Twitter som reaktion.

  President Donald Trump är på kollisionskurs med idrottsfolket i USA. Hans retorik har rört upp känslor bland annat inom basket och amerikansk fotboll, men protesterna till trots kommer NHL-mästarna Pittsburgh Penguins att besöka Vita huset.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • En tripod står alltid stadigt

  En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

  En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Stjärna av vass

  Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

  Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!