Hoppa till huvudinnehåll

Belägringen av Sinjarberget bruten

Yazidier på flykt i norra Irak
Yazidierna har för många blivit symbolen för IS offer Yazidier på flykt i norra Irak Bild: EPA/ULAS YUNUS TOSUN sinjarberget

Kurdiska trupper hävdar att de har brutit belägringen av Sinjarberget och återtagit det från den Islamiska staten IS i norra Irak.

Både civila och krigare från den yazidiska minoriteten har varit omringade i området i flera månader efter att de flydde upp i bergen från staden Sinjar när IS tog över den.

En del räddades med helikoptrar, men många som kom senare blev fast på berget.

Samtidigt meddelar USA att flera av IS toppledare har dödats i amerikanska luftangrepp de senaste veckorna, bland annat deras högsta ledare i Irak.

Tvådagarsanfallet mot Sinjarberget involverade 8000 kurdiska peshmergakrigare och några av de tyngsta luftangreppen under den USA-ledda koalitionens fyra månader långa kampanj.

Den kurdiska presidentens kansli uppger att det var den största enskilda militäroffensiven mot IS, och också den mest framgångsrika.

Staden Sinjar, som ligger söder om berget, är ändå fortfarande i IS våld, liksom också städerna Mosul och Tal Afar.

När IS attackerade Sinjar i augusti tvingades tusentals yazidier fly, och det var en delorsak till att USA:s president Barack Obama inledde luftangrepp i Irak i september.