Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtkirurgin kör igång i Vasa igen

Kalervo Werkkala, ny överläkare i hjärtkirurgi i Vasa.
Kalervo Werkkala är på plats vid Vasa centralsjukhus. Kalervo Werkkala, ny överläkare i hjärtkirurgi i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist kalervo werkkala

Den tolfte januari öppnar hjärtkirurgin igen med hjälp av den nye överläkaren Kalervo Werkkala. Men jourberedskapen blir inte total. En vecka i månaden kommer eventuella jourfall att behöva ambulanstranport till Tammerfors eller Åbo.

Kalervo Werkkala, 67, är redan på plats. Han tvekade inte att komma till Vasa trots den stora osäkerheten under hösten. Sjukvårdsdistriktets fullmäktige och styrelse hade olika syn på hjärtkirurgins framtid, men fullmäktiges åsikt vann till slut och därför öppnar hjärtkirurgin igen.


- Fullmäktige har önskat att vi börjar och de har förtroende för att vi ska kunna jobba för patienterna som behöver hjärtkiruirgi.

Så du tog ingen stress för att det drog ut på tiden?

- Nej ingen stress alls.

Flyttade till Vasa förra veckan

Kalervo Werkkala pensionerades nyligen från sin tjänst som överläkare och hjärtkirurg i Helsingfors. Och han hoppade genast på nästa uppdrag, nämligen att starta upp hjärtkirurgin som legat nere i Vasa sedan sommaren.

Han flyttade till Vasa i början av december och har opererat bröstkorg och blodkärl i väntan på den 12:e januari och den första hjärtpatienten.

Fortsätter forska i Helsingfors

- Vi startar vecka tre och opererar sedan två veckor i taget. Kärl och thorax (bröstkorg) en vecka, sedan en veckas uppehåll varje månad då vi inte opererar alls.

I överenskommelsen ingår att Werkkala jobbar 75 procent. Han har forskningsuppgifter kvar i Helsingfors och tre doktorander som han ska coacha en vecka per månad.

En vecka varje månad utan jour

När Werkkala är i Vasa har han också jourberedskap, men en vecka per månad saknas den beredskapen alltså.

- Under den veckan måste man sända patienter till Tammerfors och Åbo. Så tänker jag mig att det ska lösas, säger Kalervo Werkkala.

För att få de planerade hjärtoperationerna att fungera krävs två kirurger. Sjukvårdsdistriktet kommer därför att köpa in extrahjälp från konsultande hjärtkirurger.