Hoppa till huvudinnehåll

Kärlek, krig och klassmotsättningar

Johan Fagerudd som Gustaf Bertila
Johan Fagerudd som Gustaf Bertila Bild: Yle hörspel,Johan Fagerudd,Fältskärns berättelser,Zacharias Topelius,gustaf bertila

Kärlek, svek, ära och gruvliga öden på slagfältet. Kungar, krigare och bönder. Radioteaterns julföljetong bjuder på nästan 150 år av släkten Bertelskölds historia i 1600- och 1700-talens Europa.

Fältskärns berättelser består av en serie korta historiska berättelser av författaren Zacharias Topelius. Berättelserna publicerades fr.o.m. 1853 i Helsingfors Tidningar och utgjorde den tidens underhållning i stil med våra allra populäraste tv-serier av idag.

Denna klassiker skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Stoffet i romanen är både romantiskt och dramatiskt och mestadels ytterst spännande.

Topelius använder sig av en ramberättelse i vilken den gamla fältskären berättar sin historia för en samling åhörare. Händelserna skildras ur adelsfamiljen Bertelskiölds synvinkel och en av de viktiga aspekterna i berättelsen är motsättningarna mellan adeln och folket – vid sidan av tidens stora religiösa och politiska motsättningar.

Solveig Mattsson har dramatiserat och regisserat serien för radio i 13 avsnitt, som under julhelgen sänds varje dag efter kl 12 i Radio Vega. I huvudrollen som Gustaf Berrtila (senare Bertelsköld) hör vi Johan Fagerudd.

Del 1: Måndag 22.12 kl. 12.10.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega