Hoppa till huvudinnehåll

Kontakttolken hjälper med vardagsbestyr

Kontakttolkarna Doaa Al-Shmes, Kambiz Estatab och Shiva Haghdoust
De nyutexaminerade kontakttolkarna Doaa Al-Shmes, Kambiz Estatab och Shiva Haghdoust. Kontakttolkarna Doaa Al-Shmes, Kambiz Estatab och Shiva Haghdoust Bild: Yle/ Nora Engström kontakttolkar

Behovet av kontakttolkar är stort i Finland. Landets första kontakttolkar med en högskoleutbildning, fick på fredagen sin examen.

Totalt tog 13 personer sin examen vid yrkeshögskolan Diakonia (Diakonia-ammattikorkeakoulu) i Åbo och Helsingfors. Tolkarna jobbar bland annat på persiska, arabiska och somali, beroende på tolkens modersmål.

Bred arbetsbild

Kontakttolkarna jobbar med olika uppdrag. Tolkarna hjälper bland annat invandrare som inte kan finska eller svenska med praktiska saker i vardagen, såsom läkar- eller rådgivningsbesök. Kontakttolkarna kan också jobba under rättegångar eller polisförhör.

Arbetsbilden är alltså mycket varierande och därför är det också viktigt att yrket professionaliseras ytterligare. Det säger nyutexaminerade Shiva Haghdoust, kontakttolk i persiska.

- Jag är utbildad tolk sedan tidigare och hoppades på att det skulle starta en högskoleutbildning inom den här branschen. Det är viktigt att det finns ett utbud av bra kontakttolkar, säger Haghdoust.

Kontakttolken följer många regler

Enligt Annukka Saarenmaa, som är lektor inom utbildningen för kontakttolkar, finns det utbildningar för kontakttolkar på yrkesskolenivå. Därför finns det ett behov för en längre akademisk utbildning för kontakttolkar.

- Det finns många saker som en tolk ska kunna. Det är också viktigt att kontakttolkarna kan de etiska reglerna. En tolk ska vara opartisk och har tystnadsplikt. Tolken ska också veta när man måste jäva sig, berättar Saarenmaa.

Stor efterfrågan

Det finns en stor efterfrågan på professionella kontakttolkar i Finland. Det säger Kambiz Estatab, kontakttolk i persiska.

- Det finns ett litet utbud på bra kontakttolkar och därför är efterfrågan stor, säger Estatab.

Kontakttolkarna hjälper också nyinflyttade invandrare med vardagen och det är också en viktig uppgift.

- Tolken är mycket viktig i de situationer då det inte finns ett gemensamt språk. Nu när invandringen ökar så ökar också behovet av tolkar. Det är lättare att komma in i samhället om man hittar ett gemensamt språk med hjälp av en kontakttolk, säger Doaa Al-Shmes, kontakttolk i arabiska.