Hoppa till huvudinnehåll

Conchita Wurst återvänder till Eurovisionen

Programledarna för Eurovision 2015.
Mirjam Weichselbraun, Conchita Wurst, Arabella Kiesbauer och Alice Tumler. Programledarna för Eurovision 2015. Bild: ORF/Thomas Ramstorfer eurovision 2015

Värdlandet Österrike har avslöjat programledarna för vårens tävling och ledet består historiskt nog av endast kvinnor. Årets vinnare Conchita Wurst återvänder i en ny roll.

Då Conchita Wurst vann Eurovision song contest i Köpenhamn i år meddelade hon genast på presskonferensen efter finalen att hon är villig att ställa upp som programledare för tävlingen då den kommer till Österrike. Arrangören, det statliga TV- och radiobolaget ORF, var inte sena med att haka på och har meddelat att Conchita Wurst ska guida tittarna bland artisterna i green room under tävlingens gång.

Conchita Wurst vann Eurovisionen med låten Rise like a phoenix och var den person som finländarna googlade andra mest av utländska personligheter under året som gått.

Första gången tre kvinnor

De som ska axla det verkliga jobbet som programledare är mediepersonligheterna Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler och Arabella Kiesbauer.

Danskarna satsade på två män och en kvinna, svenskarna på en ensam kvinna, i Baku var det två kvinnor och en man, likaså i Düsseldorff. Men i Wien blir det en ny kombination.

– Sloganen för tävlingen i Wien är ”Building bridges”, att bygga broar. Det handlar om broar mellan länder, åldersgrupper och traditioner, förklarar chefen för TV på ORF Kathrin Zechner för eurovision.tv.

Zechner understryker att det är viktigt för henne att lyfta fram starka, samhällspåverkande kvinnor i tävlingen som förväntas nå 200 miljoner tv-tittare världen över.

Övertygande meritlistor

Värdinnorna är alla erfarna tv-programledare. Mirjam Weichselbraun har bland annat varit värd för flera MTV-galor och ”Let’s dance”-tävlingen.

Alice Tumler talar fem språk flytande och har bland annat gjort resedokumentärer och talangjakten ”Die Große Chance”. Arabella Kiesbauer har haft en egen pratshow i Tyskland i tio år och bland annat varit programledare för talangtävlingen ”Star Mania” i Österrike.

Eurovisionen hålls i år i Wien, Österrike. Semifinal ett sänds tisdagen den 19 maj, semifinal två torsdagen den 21 maj och final blir det lördagen den 23 maj.

Läs också: UMK-tävlarna avslöjas i januari

Läs också

Nyligen publicerat - Eurovision