Hoppa till huvudinnehåll

Kårkulla säger upp avtalet om missbrukarenheten i Raseborg

Ingången till Raseborgs avvänjningsklinik i Ekenäs.
Avvänjningsenheten i Raseborg har använts mindre än planerat. Inte heller via Kårkulla har det kommit förfrågningar om att få komma till avdelningen. Ingången till Raseborgs avvänjningsklinik i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen katkon

Ingen har via Kårkulla samkommun sökt sig till Raseborgs stads avvänjningsenhet, Katkon, och Kårkulla säger nu upp avtalet med staden. Avdelningen har använts i mindre utsträckning än planerat så Raseborg har minskat på platsantalet på avdelningen.

Kårkulla samkommun erbjuder förutom vård för personer med funktionsnedsättning också missbrukarvård. Därför ville samkommunen erbjuda möjligheten att låta kommuner via Kårkulla få vård på avvänjningsenheten på i Raseborg.

Men intresset har varit lamt, säger samkommunsdirektören Märta Marjamäki vid Kårkulla.

- Kommunernas ekonomi är stram och jag har en känsla av att man drar ner på missbrukarvården. Det är inte bra på lång sikt, säger hon.

Avtalet med Raseborg har en uppsägningstid på tre månader och slutar gälla 1 april 2015.

Raseborg har minskat antalet platser vid Katkon från 16 till 8 och planerar nu ett samarbete med avdelningen för vuxenpsykiatri inom Västra Nylands sjukvårdsområde.

Läs också